Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Rapporter i realtid viktigare än lokalredaktioner

Att bara titta på hur antalet lokalredaktioner minskat leder fel. Det viktiga är hur arbetssättet har förändrats skriver Mittmedias utgivare som svar till journalistprofessor Gunnar Nygren.

Publicerad: 9 december 2014, 15:15

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Mittmedia

När stormen Ivar förra vintern drog in med full orkanstyrka över stora delar av vårt spridningsområde, främst Jämtland, Härjedalen, Hälsingland, Medelpad och Ångermanland öppnade Mittmedias redaktioner livechattar.

I realtid följde vi stormens framfart. Tillsammans med tusentals läsare som själva berättade om sina upplevelser, rapporterade om avblåsta tak och blockerade vägar eller stöttade varandra när oron kröp in på skinnet med vinden vinande runt husknuten.

Under valrörelsen i september livesände Mittmedias redaktioner lokala TV-debatter från ett stort antal kommuner i vårt område. En valbevakning med rörlig bild som inga andra lokala medier ens varit i närheten av.

Inför valet tog Mittmedias redaktioner gemensamt fram valsatsningen #Kandulova, nominerat till Stora Journalistpriset i klassen Årets förnyare.

Problemet med Gunnar Nygrens forskning är att den ligger mycket långt från dagens verklighet som vi upplever den på våra redaktioner. Han saknar helt enkelt rätt mätpunkter för att ge en rättvisande bild.

Exemplen ovan finns överhuvudtaget inte med i ansatsen till forskningsrapporten Landsbygd i Medieskugga som nu sprids som en slags likriktare i diskussionen om förutsättningarna för framtidens lokala journalistik. Senast nu i måndags på en välbesökt debatt i Kulturhuset vid Sergels Torg arrangerad av Publicistklubben.

Att medierna går igenom en omfattande – och svår – strukturförändring är vi helt överens om.

Att då helt utelämna de nya möjligheterna till lokal journalistik nära användarna som digital teknik ger när själva frågeställningarna till en forskningsrapport formuleras är helt obegripligt. Att Södertörns Högskola nu säger sig planera för sådan forskning bidrar sannerligen inte till en uppdaterad verklighetsbild.

För faktum kvarstår:

I den enkät som ligger till grund för rapporten från Södertörns högskola är det mått som används för att mäta närheten till våra läsare antalet fysiskt existerande lokalredaktioner. Av Gunnar Nygrens replik framgår att hans slutsatser utgår från just den enkätundersökningen

Analyser och slutsatser får då väldigt liten relevans i förhållande till dagens arbetssätt på en lokal nyhetsredaktion.

Gunnar Nygren hakar upp sig på att en tredjedel av landets lokalredaktioner lagts ner. Hur vårt arbetssätt förändrats och fördjupats i kontakten med våra läsare har han mycket grumlig uppfattning om, trots sin professorstitel.

Bosse Andersson, Dala-Demokraten, Anna Gullberg, Gefle Dagblad, Anders Ingvarsson, Sundsvalls Tidning, Gunilla Kindstrand, Hälsinglands Tidningar, Hans Lindeberg, Östersunds-Posten, Daniel Nordström, Arbetarbladet, Jimmie Näslund, Tidningen Ångermanland och Örnsköldsviks Allehanda, Patricia Svensson, Dagbladet, Viktoria Winberg, Länstidningen i Östersund, Carl-Johan Bergman, Dalarnas Tidningar och AnnaKarin Lith, redaktionell chef MittMedia.

Lokalmedia lever i en verklighet långt ifrån forskarnas bild

Det räcker inte att avfärda papperstidningen som daterad

Mikael Marklund

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Mittmedia

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev