Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Rapport felbehandlade RUT-avdraget

Publicerad: 4 april 2011, 13:10

I Rapportinslaget kopplades RUT-avdraget samman med övergivna barn i Lettland. Nu har inslaget fällts av Granskningsnämnden eftersom det strider mot kravet på opartiskhet.


Ämnen i artikeln:

RapportGranskningsnämnden

Inslaget i Rapport handlade om det för tiden omdiskuterade RUT-avdraget i Sverige. Enligt Granskningsnämnden kopplades avdraget ihop med övergivna barn i Lettland på ett sätt som inte är förenligt med kravet på opartiskhet. Inslaget puffade dock för ett längre inslag i programmet Uppdrag granskning där det tydligt framgick att skälet till familjernas lidande i Lettland hängde samman med den ekonomiska krisen och inte med det svenska RUT-avdraget.

Granskningsnämnden har även fällt två inslag i Aktuellt som handlade om terapitjänster på nätet.   Granskningsnämnden anser att terapiverksamheten inte skildrats på ett rättvisande sätt och att framställningarna inte gav en rättvisande bild av terapeutens ansvar för andras brottsliga handlingar som skildrats i inslage. Därför strider inslaget, enligt nämnden, mot kravet på  saklighet.

Terapeuten borde dessutom ha fått bemöta kritiken i det första inslaget som nämnde anser stred mot kravet på opartiskhet.

mvredaktion

Ämnen i artikeln:

RapportGranskningsnämnden

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev