Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Radiosportens chef om rasismen i sändningen

Publicerad: 8 oktober 2012, 06:55

Jakob Sillén ber om ursäkt för att Radiosporten sänt rasistiska uttalanden.


Ämnen i artikeln:

Rasism

I Radiosportens webbsändning från matchen AIK – Gefle hördes ytterligare en röst, utöver kommentatorn Mats Strandberg. Det var tidigare SVT-profilen Bo Hansson som bland annat muttrade: ”Mot Dnipro hade de ett B-lag med fyra svartingar som man knappt visste vad de hette” och ”Inte en svarting till som ska in”.

Lyssnare reagerade och Radiosporten hann därför ta avstånd i slutet av sändningen.

Men det blev inte helt lyckat för i det läget trodde vi att kommentarerna kom från en miljömick ute i publiken. Så det blev en förklaring (som alltså var felaktig, reds anm.) och ingen ursäkt.

Hur hanterade ni det när ni fick veta hur det gått till?

Vi har försökt så gott vi kan i sändningen, i en blänkare på hemsidan och i andra medier. Det är inte så att vi känner att vi har ryggen fri. Vi är ansvariga för vad som sägs i våra sändningar, även om det är någon som sitter och babblar i bakgrunden. Vi kan bara uppriktigt be om ursäkt och beklaga att det här kunde hända.

Och hur hanterar ni materialet på hemsidan?

De här sändningarna finns bara kvar för internt bruk. Jag vet att P3 Nyheter kommer att använda klipp från sändningen och vi funderar på att också göra det. Men det får inte bli stötande igen, det måste ske i rätt kontext.

Finns det en rasistisk kultur bland sportkommentatorer, eller bland äldre sportkommentatorer?

Det är möjligt att det är en generationsfråga, men det är inte som jag uppfattar det en sportjournalistkultur och garanterat inte en radiosportkultur, även om Bo Hansson har jobbat på Radiosporten. Jag tycker att det är väldigt beklagligt att han inte ens i efterhand tycker att han har gjort något fel.

Finns det problem med rasism på idrottsläktare?

Jag tror att en idrottsläktare är ganska representativ för samhället i stort, och att det kan vara bra när sådana här saker händer så att det kommer upp till ytan och blir diskuterat. Jag tror inte att det är ett specifikt idrottsproblem, utan ett samhällsproblem.

Får vem som helst sitta i era bås?

Nej, självklart inte. Bo Hansson var ackrediterad som journalist, och han och Mats Strandberg känner varandra, men det var ett felbeslut att släppa in honom.

Kommer ni att ändra reglerna nu?

Vi får anledning att se över våra rutiner så att det inte kan hända igen. I båsen ska det bara finnas folk som jobbar på Sveriges Radio eller gäster som ska vara med i produktionen,

Varför bad Mats Strandberg inte Bo Hansson att vara tyst eller lämna båset när han började säga rasistiska saker?

Som jag förstått det på Mats hade han headset på sig och uppfattade inte att Bo Hanssons kommentarer gick ut i sändningen, och inte heller vidden av vad det var han sa.

Radiosporten bryter med Mats Strandberg

Public service måste ta rasismen på allvar

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Ämnen i artikeln:

Rasism

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev