Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

RÅ granskar Fallet Sinthu – igen

Publicerad: 3 oktober 2017, 06:23

Fallet Sinthu Selvarajah, som Ekot och P1 granskat, ska återigen tas upp av riksåklagaren (RÅ).


Ämnen i artikeln:

Ekot

P1-dokumentären Fallet Sinthu – död i slutet rum, som de mångfaldigt prisade journalisterna Daniel Velasco och Bo-Göran Bodin står bakom, sändes i november 2015.

I dokumentären har journalisterna undersökt bakgrunden till 28-årige Sinthu Selvarajahs död – som följde efter ett polisingripande i ett låst rum på psykakuten i Västerås december 2014. Poliserna som deltog i ingripandet friades. Samtidigt talar vittnen och experter om ett dödligt grepp.

Efter P1-granskningen valde åklagaren att öppna förundersökningen igen, men den lades dock senare ned. I maj i år öppnade dock riksåklagaren ärendet ännu en gång. Sedan dess har en ny åklagare återupptagit förundersökningarna, som rör vållande till annans död och tjänstefel, men för en tid sedan lades också den förstnämnda ned. Utredningen om tjänstefel löpte dock på.

Riksåklagare Anders Perklev har sedan dess fått flera frågor om fallet från Ekot och nu har han alltså beslutat att förundersökningen om vållande till annans död ska återupptas igen. Denna gång ska riksåklagaren själv leda förundersökningen.

”Ja det innebär i praktiken att den bedrivs här på riksåklagarnivå. Och att hela ärendet tas upp här. Även de delar som rör tjänstefel”, säger Anders Perklev till sr.se.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Ekot

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.