Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Publicisterna mot juristen i frågan om arvsynd

Publicerad: 28 september 2012, 07:12

När arvsynden diskuterades på Bokmässan hade panelens publicister en annorlunda syn på frågan än juristen.


AA

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se


Utgivarnas första paneldebatt ägde rum på Bokmässan och handlade om den så kallade arvsynden, att en utgivare riskerar att ärva ansvaret för sina företrädares publiceringar. Panelen bestod av Utgivarnas vd Jeanette Gustafsdotter, Aftonbladets publisher Jan Helin, Sydsvenskans chefredaktör Daniel Sandström och juristen Kenneth Lewis.

Både Jan Helin och Daniel Sandström blir ofta kontaktade av folk som vill att de tar bort artiklar. I Aftonbladets fall handlar det ofta om personer som varit med i dokusåpor för länge sedan och inte vill att deras bravader i dessa ska toppa sökresultaten. Jan Helin sade att han i vissa fall kan se till att artikeln avindexeras från Google. Däremot skulle han aldrig ta bort en artikel. ”Historieförfalskning ägnar vi oss inte åt”, sade han.

Daniel Sandström sade att han i harmlösa fall kan gå med på att ta bort en bild eller ett namn, men att det är långt i från självklart att göra så. ”Och rent juridiskt är det inte ett utgivarbeslut. Det är ett chefredaktörsbeslut”, sade han.

Att utgivare skulle ärva ansvaret för allt som publicerats var det ingen i panelen som ville. ”Jag anser att det finns ett publiceringstillfälle, och att det inte är löpande”, sade Utgivarnas vd Jeanette Gustafsdotter. Hon sade också att det med en sådan lag finns en risk för något som liknar förtalsturism, där folk begär pengar för att inte stämma tidningarna för gamla publiceringar.

Juristen Kenneth Lewis att utgivaren borde bli ansvarig i de fall där någon vänder sig till tidningen och ifrågasätter en publicering. ”Om jag går till tidningen och säger, den här publiceringen var ok då, men är den det nu? Är det fortfarande försvarligt att hänga ut mig?”

Det skulle dock sätta utgivaren i en orimlig situation, eftersom varje publicering är gjord i en historisk kontext. ”Jag vill varken göra mig till ansvarig utgivare för Aftonbladets publiceringar under 30- och 40-talet eller undanhålla dessa publiceringar för den som vill studera historien”, sade Jan Helin.

Daniel Sandström sade att trycket på utgivare att ta bort material bara ökar, och att det skulle ge en trygghet att ha grundlagen i ryggen.

Frågan lever vidare: Högsta Domstolen snart att meddela om den tar upp ett fall där Dagens Nyheters publisher Gunilla Herlitz har stämts av en person som vill få en artikel borttagen.

Utgivarskap med arvsynd eller uthängd för evigt?

Evig publicering hotar nätet

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev