Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Publicister kräver slut på straffskatt för tidningsjournalistik

Publicerad: 13 juni 2013, 05:12

Det är dags att slopa reklamskatten. De 90 miljoner kronor det handlar om motsvarar 150 journalistjobb och gör därför mer nytta hos tidningsföretagen än i statskassan.


Ämnen i artikeln:

Reklamskatt

Det menar ett antal tunga publicister på DN Debatt i dag. De skriver bland annat att:

skatten snedvrider konkurrensen på marknaden och straffar dagstidningarna, trots att detta aldrig var politikernas avsikt. Dessutom utgår reklamskatten från en mediesituation som mer för tankarna till 1970-talet än dagens internet-era. Skatten är en kvarleva från en svunnen tid, då det bara fanns två tv-kanaler och reklam i etermedierna inte var att tänka på.

I dag är det utfrågning i Konstitutionsutskottet om det ekonomiska läget för dagspressen. Utifrån att dagstidningar anses vara ha en viktig samhällsbärande funktion.

Mot denna bakgrund är det obegripligt att Sverige fortfarande behåller den så kallade reklamskatten, som verkar i helt motsatt riktning och inte utgör någon generell skatt på reklam. I kampen om annonskronorna missgynnar den svenska tidningar till förmån för globala aktörer som Facebook och Google. Och skatten slår givetvis inte mot annonsen eller annonsören utan mot kärnan i vår verksamhet: journalistiken.

Bakom debattartikeln står Lars Dahmén, chefredaktör och vd, Sydsvenskan, Peter Fellman, chefredaktör, Dagens Industri, Charlotta Friborg, chefredaktör, Östgöta Correspondenten, Jan Helin, chefredaktör och vd, Aftonbladet, Lars Johansson, chefredaktör, Helsingborgs Dagblad, Cecilia Krönlein, chefredaktör, Göteborgs-Posten, AnnaKarin Lith, redaktionell chef, Mittmedia, Thomas Mattsson, chefredaktör, Expressen, Lena K Samuelsson, chefredaktör, Svenska Dagbladet, Katrin Säfström, tidningschef, Nerikes Allehanda, Peter Wolodarski, chefredaktör, Dagens Nyheter

Ämnen i artikeln:

Reklamskatt

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev