Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Public service-utredningen presenteras idag

Publicerad: 11 september 2012, 05:31

Idag klockan 13 presenteras betänkandet Nya villkor för public service. Redan nu kommenteras huvuddragen av SVT och SR.

Ämnen i artikeln:

Public service

AA

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se


dagens DN Debatt presenterar public service-kommittén sina förslag i korthet. De understryker särskilt rättviseaspekten i den nya finansieringsmodell som föreslås:

”Modellen är mer rättvis än dagens modell eftersom avgiftsskolket försvinner. De med låga eller inga förvärvsinkomster kommer att betala en lägre avgift eller ingen avgift alls. Ensamhushåll och ensamstående med barn kommer att få en lägre avgift än i dag medan flertalet hushåll med två eller flera vuxna totalt kommer få en höjd avgift.”

Vad gäller oberoendet skriver kommittén:

”Till skillnad mot övriga skatter föreslår vi dock att medlen betalas ut från ett särskilt konto i Riksgäldskontoret och inte över ett anslag på statsbudgeten. Därmed kommer medelstilldelningen till programföretagen inte att ingå i den årliga budgetprocessen.

Vi menar att den av oss föreslagna modellen ger förutsättningar för ett fortsatt starkt oberoende och frihet från politisk styrning samtidigt som den ger en trygg, förutsägbar och stabil finansiering av public service.”

Sveriges Radios vd Mats Svegfors och tillträdande vd Cilla Benkö kommenterar debattartikeln i ett pressmeddelande, där de uttrycker misstro mot att modellen automatiskt skulle fungera i praktiken:

”Huvudfrågan blir om man verkligen lyckas med konststycket att finansiera Sveriges Radio, SVT och UR med en skatt vid sidan av statsbudgeten. Vi har ingen som helst anledning att tvivla på den uppriktiga viljan hos utredarna att skydda vårt oberoende. Men det räcker inte alltid med god vilja. Den allt dominerande principen i svensk finanspolitik är att pengar som tas in via skatten ska fördelas via statsbudgeten.

Budgetfinansiering vore ett hårt slag mot vårt oberoende, dvs. det som oftast kallas ‘armlängds avstånd’ mellan public service och politiken.”

SVT:s vd Eva Hamilton håller i ett pressmeddelande med om att det finns skäl att göra tv-avgiften teknikoberoende men vill i övrigt inte ta ställning i finansieringsfrågan än. Hon fokuserar i stället på den tekniska aspekten:

”Jag är också glad att utredningen föreslår höjda ambitioner för public service, bland annat när det gäller att tillvarata de möjligheter tekniken ger. Public service har varit drivande inom den tekniska utvecklingen de senaste åren och bland annat utvecklat tjänster som SVT Play. För att kunna följa och vara en kraft i medielandskapets utveckling, behöver vi en långtgående frihet och resurser så vi kan uppföra vårt uppdrag.”

Pressträffen sänds live på  regeringen.se kl. 13 och Medievärlden finns på plats och bevakar.

Public service under omvandling

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev