Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Public service finansiering är utan krav

Vi säger inte att enbart public service journalister är oberoende, men vi säger att de är finansierade av en avgift som inte ställer krav. Programmen görs i syfte för lyssnare och tittare och inte för annonsörer eller politiker, skriver Radiotjänst kommunikationschef Per Leander.

Publicerad: 15 april 2011, 10:38

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Public service

Lars Beckman och Carl-Oskar Bohlin skriver i sin debattartikel om ”en omfattande kampanj”, de skriver vidare ” Avsändare av tävlingen är SR”. Det de beskriver är en testkampanj som vi på Radiotjänst gör i liten skala på webben för att få fler att betala radio- och tv-avgiften. Det är en del i den kommunikation som vi arbetat med sedan 2007 och som fram till idag ökat antalet avgiftsbetalare med drygt 60 000. I vår kampanj säger vi att det är tack vare radio- och tv-avgiften som vi har radio och tv som är oberoende av kommersiella och politiska intressen. Vi säger inte att enbart Sveriges Radios, Sveriges Television och Sveriges Utbildningsradios journalister är oberoende, men vi säger att de är finansierade av en avgift som inte ställer krav. Programmen görs i syfte för lyssnare och tittare och inte för annonsörer eller politiker. Det är public service.

Att kalla vår verksamhet extremt kostsam då vi idag enbart kostar ca 2 % av det vi samlar in eller ca 10 kr på en kvartalsfaktura på 519 kr, känns inte helt sanningsenligt.  Alternativa metoder har i andra länder visat sig vara minst lika kostsamma. Idag betalar 9 av 10 sin radio- och tv-avgift och vi har en stabil tillväxt i systemet.

Per Leander, kommunikationschef Radiotjänst

Axel Andén

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Public service

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev