lördag25 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Protestaktion utanför Sydsvenskan

Publicerad: 10 juni 2015, 06:33

Frilansare missnöjda med utebliven betalning protesterar utanför tidningens nya redaktion i Malmö.

Ämnen i artikeln:

Sydsvenskan

”Ingenting är gratis” så motiverar Sydsvenskan att Malmöborna ska teckna en prenumeration hos dem. Men kampanjen om journalistikens värde har väckt ont blod hos tidningens frilansare, som är missnöjda med att Sydsvenskan publicerar deras material i både Sydsvenskan och HD utan att ge dem ersättning för dubbelpubliceringen.

”När man gör en vinst på 18 miljoner medan man ger 70 personer sparken, och tar ut en VD-lön på över tre miljoner, och ändå snor åt sig texter och bilder gratis från sina redan sämst betalda journalister då är det något som är fel”, säger Torbjörn Hallgren, ordförande i Frilans Syd, en del av distriktet Frilans Riks inom Journalistförbundet.

Över 100 av tidningarnas frilansjournalister har under våren skickat brev till Sydsvenskan med konstruktiva förslag för att lösa situationen. Över 50 skånska kulturpersonligheter, bland dem Mikael Wiehe, Liv Strömquist, Timbuktu och Nina Björk, stöder frilansarna.

Idag samlas alltså företrädare för frilansjournalisterna för att protestera utanför Sydsvenskans nya redaktion i Malmö. De kommer att dela ut flygblad med samma budskap som Sydsvenskan har till sina prenumeranter att ingenting är gratis. Journalistik kostar.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev