Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Professor sågar Svegfors tankar om kvalitet

Publicerad: 11 februari 2013, 12:30

Kvalitet har inget direkt samband med kvantitet. Ingela Wadbring, professor i medieutveckling, ger inte mycket för det resonemang som Mats Svegfors förde fram på DN debatt i helgen.


Ämnen i artikeln:

Mats Svegfors

Kvaliteten på journalistiken sjunker. Det menade Svenska Dagbladets förre chefredaktör Mats Svegfors i en debattartikel i DN. Som stöd för sitt resonemang hade bland annat en jämförelse mellan tidningar från 1992, 2002 och 2012. Han kunde då konstatera att texterna blivit allt kortare.

Under 20 år har journalistik sparats bort. Det viktiga har uppenbart inte varit att spara på den dyra papperstidningen utan att spara på journalistiken.

Han menar också att det skett en formlig slakt när det gäller inrikesnyheter, politiknyheter och lokala nyheter.

Något som Ingela Wadbring menar inte stämmer:

När det gäller hårda nyheter om politik och ekonomi har de minskat något. Men det handlar fortfarande om en tredjedel av nyheterna. Den grävande journalistiken har ökat. Artiklar som inte är rena notiser har också ökat. Så jag skulle säga att det blivit bättre.

Vad säger du om hans tankar att till exempel nyhetsgrafik är ett problem? Och att frilansreportage ska vara av lägre kvalitet än det tidningens egna reportrar gör?

Det vill jag nästan inte prata om. Men han vill kanske skapa publicitet

Mängden tecken har inget direkt samband med textens kvalitet. Och det går inte mäta en sak för att sedan uttala sig om en annan, säger Ingela Wadbring som precis skickat in en replik på Mats Svegfors artikel.

Förhoppningsvis kommer den in i morgon.

Men finns det då ingenting i Mats Svegfors teser? Det kan det visst göra. Samma dag som Mats Svegfors artikel var i Dagens Nyheter skrev Aftonbladet om att en känd artist hade stora problem med sina hårsnoddar samt att en annan artist råkade skicka sms till fel person när hon hade stora problem med sin mage.

Visst är det så att fiktionen vuxit på bekostnad av fakta och analys om man ser till medieutbudet i stort, säger Ingela Wadbring.

Ämnen i artikeln:

Mats Svegfors

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.