Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Pris till omstridd journalist väcker ungerska protester

Publicerad: 4 oktober 2016, 08:39

Prisandet av en journalist som uttryckt sig rasistiskt har upprört i Ungern samt fått ett hundratal kulturarbetare, forskare och intellektuella att återlämna sina förtjänstmedaljer i protest.


Ämnen i artikeln:

Rasism

”För mig handlar det om att jag inte vill befinna mig i samma slags krets som en man som har den här sortens åsikter”, säger den tidigare pristagaren, Andras Heisler, till P1 Kultur/Kulturnytt.

Andras Heisler belönades med den ungerska förtjänstmedaljen för fyra år sedan. Och i år var det alltså Zsolt Bayers tur. Enligt P1 Kultur/Kulturnytt tilldelades Zsolt Bayer priset för sin ”exemplariska journalistik som bland annat satt fokus på människoöden i det sovjetiska fånglägersystemet GULAG”. Men de tidigare pristagarna, som nu valt att återlämna sina förtjänstmedaljer, protesterar mot att priset tilldelas Zsolt Bayer som vid flera tillfällen uttryckt sig rasistiskt, antisemitisk och antiromskt. För tre år sedan stämde till exempel kontrollmyndigheten för medier i Ungern tidningen Magyar Hírlap sedan de publicerat en antiromsk text signerad Zsolt Bayer.

Men att den ungerska regeringen – som valt att ge den prestigefyllda utmärkelsen till Zsolt Bayer – skulle vara antisemitisk tror inte Andras Heisler. Han tror i stället att motivet bakom beslutet är att man vill plocka väljare från det extremnationalistiska, rasistiska partiet Jobbik som lockar allt fler röster i Ungern.

Janos Lazar, minister i Ungern, har i ett svar på kritiken uttryckt att han inte delar allt vad Zsolt Bayer uttryckt i skrift, men att det inte gör hans goda journalistik mindre värd.

Linnéa Kihlström

Chefredaktör och ansvarig utgivare

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Rasism

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev