onsdag1 februari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Presstödstidningarna blir en åsiktsbubbla

Det viktiga i presstödsfrågan är inte längre att skapa balans mellan höger och vänster i politiken, skriver Gratistidningarnas förenings styrelse i ett svar till Robert Sundberg.

Publicerad: 4 oktober 2018, 10:19

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Härligt! Vi är eniga om att presstödet skall komma medborgarna tillgodo och inte mediehusen. Men enigheten går isär när Robert Sundberg anser att det räcker med att journalistiken når en bråkdel av medborgarna för att den skall vara berättigad till stöd.

Det finns såklart flera olika sätt att räkna. Att räkna in de digitala läsarna som underlag för stöd till en printtidning skulle man kunna ha åsikter om. Men det viktiga i presstödsfrågan anno 2018 är inte att skapa balans mellan höger och vänster i politiken, utan att hålla så många medborgare som möjligt informerade genom lokal journalistik.

Robert skriver att pressstödstidningarnas uppgift är att skapa en åsiktsmässig konkurrens och att skapa journalistisk mångfald, men om en så liten mottagarskara som med Roberts exempel om sex procent tar del av det skrivna så ifrågasätter vi om inte stödet missar målet med att nå fram till medborgarna med journalistiken.

Dessa tidningar blir istället bara en liten fysisk åsiktsbubbla jämte många liknande bubblor i det digitala landskapet. Att istället tillgängliggöra lokal journalistik för så många medborgare som möjligt vore att göra en betydligt större insats för demokrati och medborgare. Vi påminner igen om medieutredningens uppdrag från lagstiftaren som var ”Främja möjligheten för allmänheten att ta del av lokaljournalistik”.

Att allmänheten skall representeras av enbart sex procent tycker vi inte står i proportion med insatsen om 128 miljoner och nästan en fjärdedel av presstödets totala belopp. Speciellt då det i dagsläget finns cirka 200 gratistidningar som tillsammans når över 5 miljoner läsare.

Vi anser att det är betydligt rimligare att presstödet främjar den lokala journalistiken som miljontals medborgare kan del av. Helt i linje med lagstiftarens uppdrag ”Att ge medborgarna en betydligt större möjlighet att ta del av lokaljournalistik”. Det vore till stor nytta för de många medborgarna!

Styrelsen i branschorganisationen Gratistidningarnas Förening

Axel Andén

Tidigare inlägg i debatten

Robert Sundberg Presstödstidningarna finns inte för ägarnas skull

Daniel Iskander: Presstödet täcker upp för dåligt företagande

Robert Sundberg: Replik: Rika ägare lägger också ned tidningar (2018-09-27)

Charlotte Ingvar-Nilsson, GD för MPRT: Presstödsnämnden kan inte strunta i regelverket (2018-09-25)

Daniel Iskander: Presstödet snedvrider konkurrensen (2018-09-21)

Gratistidningarnas Förenings styrelse: Helt fel väg att sänka presstödets krav på eget innehåll (2018-09-21)

Robert Sundberg: Presstödets krav på eget innehåll måste sänkas (2018-09-19)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev