Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Presstödsledamot vill att besluten ska kunna överklagas

Publicerad: 5 maj 2009, 09:59

Moderate riksdagsledamoten Olov Lavesson anser att det inte är bra att presstödsnämndens beslut inte kan överklagas. Han kommer att driva frågan och motionera i höst för en ändring.


Vid senaste sammanträdet i förra veckan beslöt presstödsnömnden att inte ta upp DNs ansökan om presstöd igen. Avslaget gäller – och beslutet kan därmed inte överklagas.

Olov Lavesson har varit ledamot i nämnden i två år, ordinarie sedan årsskiftet. Han har reagerat på den ordningen – ju tuffare villkoren för tidningarna är, desto viktigare blir nämndens beslut.

–    Om det handlar om en civil rättighet – och det bedöms presstödet som – då har man rätt till domstolsprövning.

Detta enligt Europakonventionen. Presstödsnämnden har bedömts ha domstols status, en prövning av det gjordes av Högsta domstolen 2002.  Man fann då att den grundläggande rättsäkerheten höll, att den berörda får argumentera för sin sak, att man får ta del av och yttra sig över materialet – och att ordförande i nämnderna är lagfarna domare.

–    Men det sista är praxis, det står inte inskrivet i förordningen, konstaterar Olov Lavesson.

Han menar också att det spelar roll att presstödsnämnden inte regleras av lag utan av förordningar. Och att det finns en dimension av politik i rollen.

Rätten att kunna överklaga handlar om att ge de berörda en rimlig trygghet.

– Jag kommer att lyfta frågan, och lämna en motion i höst.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.