Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Presstödet har inte förhindrat nerläggningar

Publicerad: 22 februari 2008, 12:22

Hans Wallmark, riksdagsman för m, är kritisk såväl mot presstödet som oppositionens tankar om att sätta hårt mot hårt kontra EU.


KULTURMINISTERN har KU-anmälts av s-oppositionen för sin handläggning av presstödet. I lika delar riktas nu ilskan mot EU respektive alliansregeringen. Någon plats för självkritik eller sjukdomsinsikt finns inte.

Varje år subventioneras ett knappt hundratal tidningar med drygt 500 miljoner kronor. Har det stöd som funnits i drygt trettio år förhindrat nedläggningar och sammanslagningar? Inte! Få orter har idag fler än en dagstidning. I några fall finns inte ens den kvar. Trots presstödet? Eller på grund av?

ATT ÅR EFTER ÅR använda skattebetalarnas pengar för att gynna några aktörer i en bransch sticker självfallet EU i ögonen då just fri handel och borttagande av konkurrensbegränsningar är ett fundament som det europeiska samarbetet vilar på. Det handlar om ett statsstöd. Är det verkligen orimligt att avkräva Sverige återkommande redovisningar om eventuella snedvridande effekter?

Av den inlämnade KU-anmälan framgår mellan raderna att socialdemokraterna önskar att Sverige sätter hårt mot hårt gentemot EU-kommissionen. Ja, gör det! För då finns kanske inget utrymme för kompromiss. Då justeras inte presstödet på marginalen utan då kanske även dess grunder ifrågasätts.

Hans Wallmark
Riksdagsledamot (m)
Kulturutskottet, Konstitutionsutskottet

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.