Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Presstödet förändras reklamskatten blir kvar

Publicerad: 22 juni 2010, 09:55

Oavsett om det blir ett regeringsskifte i höst väntar en förändring av presstödet. Däremot lär inte reklamskatten avskaffas. Det visar en enkät som Medievärlden och TU låtit göra inför valet.


Ämnen i artikeln:

PresstödReklamskattValet 2010

Medievärlden och TU har ställt 15 frågor om mediepolitik till de partier som i dag sitter i riksdagen samt till Piratpartiet, Feministiskt Initiativ och Sverigedemokraterna. Vi har fått svar från samtliga förutom Sverigedemokraterna. Frågorna handlar bland annat om presstöd, reklamskatt och synen på public service.

Samtliga partier utom Centerpartiet och Piratpartiet anser det vara mycket eller ganska troligt att de kommer att förändra presstödet om de skulle hamna i regeringsställning under den kommande mandatperioden.

Åsikten uttrycks starkast av M, Fp, S och Fi. Folkpartiet skriver i en kommentar att presstödet och reklamskatten bör avskaffas samtidigt. Det är dock en uppfattning som inte delas av så många. Såväl Socialdemokraterna som Moderaterna svarar att det är mindre troligt att man kommer att verka för att reklamskatten avskaffas.

I nuvarande statsfinansiella läge kommer vi att prioritera åtgärder för att minska arbetslösheten och säkra välfärden före skattesänkningar, skriver S. Det finns också en majoritet oavsett blocktillhörighet för att anpassa upphovsrätten till modernt mediesamhälle, förbjuda fotografering i vissa privata situationer (enligt integrationsskyddskommitténs förslag) och införa rätt till digital utlämning av allmänna handlingar.

Men enkäten visar också på klara skillnader mellan blocken. Om de rödgröna vinner valet kommer man att riva upp förslaget om att ändra kreditupplysningslagen, göra särskilda insatser för att garantera lördagsutdelning i glesbygd. Det kan också bli aktuellt med en ny mediekoncentrationsutredning.

Den borgerliga alliansen är överens om tillåta annonsering för utländska spelbolag och att införa förhandsprövning av nya public service-tjänster.

Så här tycker partierna i åtta nyckelfrågor, klicka på bildspelet nedan.

Se samtliga svar, ladda hem pdf:en

Alliansen oenig i flera frågor

Fotoförbud splittrar de rödgröna

mvredaktion

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev