Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Pressgrannar sparar in 20 tjänster på nya tryckeriet

Publicerad: 26 augusti 2011, 10:36

Vid årsskiftet ska Pressgrannars nya anläggning i Linköping vara helt klar. När alla förändringar är genomförda innebär det att ett 20-tal tjänster kan sparas in.


Planen är att vara i full drift vid årsskiftet. Och så kommer det att bli lovar Pressgrannars vd Olle Hæggström.

Redan i dag trycks Corren där samt en del civiljobb. Men från och med 2012 kommer alla koncernens tidningar som kommer ut i Östergötland och Småland att produceras där.

I samband med det ska tryckeriet i Norrköping avvecklas och maskinparken säljas. Om det går. Det borde inte vara omöjligt tror Olle Hæggström då i alla fall vissa delar är relativt nya.

I dag jobbar ett 60-tal personer på Pressgrannars båda anläggningar i Norrköping och Linköping. När det nya tryckeriet är i full drift kommer ett 20-tal tjänster sparas in. Ändå har man inte utnyttjat alla tekniska möjligheter. Bland annat har Pressgrannar inte investerat i någon robot för att automatisera plåtbytena.

I nuläget ser Olle Hæggström det svårt att få lönsamhet på en sådan åtgärd. Bland annat för att det ändå kommer att krävas personal som fyller på plåtmagasinen. Och då ställer de förhållandevis små upplagor till det. Men han ser det inte som omöjligt att företaget kommer att räkna på någon form av plåtrobot i framtiden.

När Manrolandpressen går för fullt kan den köra ut 75 000 tidningar i timmen på maximalt 96 sidor. För att vara säkra på att kunna hantera dessa i alla situationer har Linköpingsanläggningen två parallella packsalar.

Hela investeringen kommer att gå på över 200 miljoner kronor. På Pressgrannars sajt kan du se ett bildspel om bygget av det nya tryckeriet.

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News