Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Pressfrihetsorganisationer skapar gemensam nyhetssajt

Publicerad: 3 mars 2017, 13:38

Den senaste tidens påtryckningar mot pressen ligger bakom skapandet av sajten – som ska rapportera om kränkningar mot pressen.


Flera pressfrihetsorganisationer i USA går samman för att starta en gemensam nyhetssajt där de ska rapportera om incidenter som kränker journalistiska rättigheter, skriver Poynter. Anledningen är att de vill bemöta oron som uppstått efter att Donald Trump kallat pressen “amerikanska folkets fiende”.

Sajten lanseras inom ett par månader och den kommer bland annat dokumentera gripanden av journalister, beslagtagande av utrustning och åtal för läckt information. Den kommer skötas av en heltidsanställd journalist, samt innehålla forskning och analyser från medlemsorganisationerna.

“Vi har det Första författningstillägget (the First Amendment) och vi ska ha den friaste pressen i världen. Ifall pressen begränsas vill vi se till att alla amerikaner är medvetna om vad som pågår”, säger Trevor Timm, vd på Freedom of the Press Foundation.

Committee to Protect Journalists, Freedom of the Press Foundation, Reporters Committee for the Freedom of the Press, Knight First Amendment Institute vid Columbia University och Index on Censorship är organisationerna som samarbetar kring sajten.

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News