Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Pr-konsulterna tar över i stiftelserna

Publicerad: 5 mars 2012, 08:15

Pr-konsulter blir allt vanligare i de politiska ägarstiftelserna. Samtidigt minskar de aktiva politikerna i medieföretagens styrelser.


AA

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se


Det handlar dock om pr-konsulter som en gång varit aktiva politiker. I styrelsen för stiftelsen Pressorganisation (som är en viktig aktör när företagen Mittmedia, Eskilstuna-Kuriren och Promedia väljer styrelsemedlemmar) finns fem ordinarie styrelseledamöter och två suppleanter. Fyra av dessa arbetar som pr-konsulter: Kreab-konsulten Anders Frostell, Springtime-vd:n Maria Arnholm, Springtimekonsulten Johanna Elgenius och pr-konsulten Martina Lind på Nordic Public Affaires är välkända profiler i PR-Sverige. Tre av dem (Anders Frostell, Maria Arnholm och Martina Lind) har också styrelseuppdrag i medieföretag.

Anders Frostell är senior partner på Kreab & Gavin Andersson och specialist på medierelationer och opinionsbildning.  Han är den folkpartistiske pr-konsulten som sitter på flest medieuppdrag. Han är ordförande för stiftelsen Eskilstuna-Kuriren och dessutom medlem i styrelserna för Mittmedia, Promedia-företagen, V-tab, och Liberala Tidningar i Mellansverige AB.

Maria Arnholm är vd för Springtime, som erbjuder tjänster som medietaktik, medierelationer och medieträning. Hon sitter också i styrelsen för Sveriges Television

Hennes medarbetare på pr-byrån, Johanna Elgenius, har flera uppdrag i mediebranschen. Hon är styrelsemedlem i Mittmedias dotterbolag i Dalarna och med i styrelsen i Skånemedia. I den sistnämnda styrelsen sitter också reklamdirektören Magnus Wallgren som ju också är en av intressenterna i stiftelsen Pressorganisation. Han är även gift med intressenten Maria Arnholm.

Martina Lind är delägare i en ny pr-byrå som heter Nordic Public Affairs och kallar sig kommunikationsrådgivare. Hon blev invald i styrelsen för Pressorganisation förra året, men har ännu så länge inget styrelseuppdrag. Hon var stabschef åt förre folkpartiledaren Lars Leijonborg.

2010 blev Lars Leijonborg invald som intressent i Stiftelsen Pressorganisation. Han gjorde sedan en snabb karriär i mediebranschen. 2011 blev han ordförande i Mittmedias styrelse. Leijonborg är också pr-konsult numera och knuten som senior advisor till pr-företaget Dipomat Communication, när han inte arbetar för regeringen för att samordna insatser i samband med Astra Zenecas nedläggning av forskningen i Södertälje.

Ordföranden för stiftelsen Pressorganisation Ulrika Stuart Hamilton är idag vice vd för Entreprenörskapsforum. Ulrika Stuart Hamilton har ett förflutet som journalist, som pr-konsult, som politiker och har jobbat på både SNS och Företagarna.

Hon tycker inte att det är konstigt att det finns pr-konsulter i styrelsen för Stiftelsen Pressorganisation och att dessa får uppdrag i medieföretags styrelser

Alla har ett förflutet i politiken och är mycket kompetenta personer. Så det är inte så lätt att veta vad som är hönan och vad som är ägget. Frostell har till exempel varit med länge i stiftelsen och haft många folkpartistiska uppdrag dessförinnan, Elgenius har bland annat varit ledarskribent på Västerbottens-Kuriren, säger Ulrika Stuart Hamilton.

Inte heller Anders Frostell tycker att det är något problem att hålla isär rollerna. Han säger att han inte en enda gång hamnat i en intressekonflikt under sina år som styrelserepresentant.

Håkan Holmberg, politisk chefredaktör på UNT tror att pr-konsulter i medieföretagsstyrelser inte behöver vara ett problem.

Det beror helt och hållet på vilka personer det är och hur väl de lyckas separera sina roller. Man kan ju förstå att de har ett stort intresse för opinionsbildning och därmed har ett stort intresse för hur media fungerar, säger han.

Det finns fortfarande två politiker i stiftelsen Pressorganisations styrelse. Riksdagsmannen Christer Nylander är suppleant, medan europaparlamentarikern Olle Schmidt är ordinarie ledamot.

Se alla intressenter och styrelseledamöter i separat dokument:

Lars Herlin

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev