Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

PP Pension storförlorare i fondkrasch

Publicerad: 16 augusti 2011, 10:18

PP Pension förlorade 92,4 miljoner när Magnus Petersons hedgefond krashade. Nu börjar rättsprocesserna i en av Europas största finansskandaler.


Närmare 5 miljarder kan ha försvunnit i förre SEB-chefen Magnus Petersons hedgefond Weavering Macro Fixed Income Fund med säte på Caymanöarna när den kollapsade 2009. Den kanske största finansskandalen i Europa under 2000-talet.

En av storförlorarna var PP Pension som tvingades skriva bort 92,4 miljoner kr eller drygt 3 000 kr per försäkringstagare. Nu två år senare börjar rättsprocesser skönjas på Irland, i England och Caymanöarna. Brittiska myndigheter utreder fortfarande härvan.

I Dublin har fondens likvidatorer stämt förvaltningsinstitutet för fonden på hela 380 miljoner Euro, hiskeliga 3,5 miljarder kronor, för att ha brutit ett administrativt avtal och inte larmat revisorer i samband med de ränteswappar som hedgefonden gjorde med ett annat Weaveringbolag,  registrerat på Brittiska Jungfruöarna och kontrollerat av Magnus Peterson med familj.

Bakom stämningen står de respekterade revisionsfirmorna Grant Thornton och PwC. Målet kommer att avgöras i Dublins Commercial Court. Den stämda banken, PNC Global Investment, ingår i en amerikansk storbankskedja.

I oktober i år kan en process mot förre SEB-chefen Magnus Peterson inledas i England där hans tillgångar redan har frysts. På Caymanöarna väntar också rättsprocesser.

Kommer då PP Pension att kunna få tillbaka en del av sin förlust?

Min bedömning är att det finns små möjligheter att få tillbaka några större pengar. Men det är viktigt att få rätt i sak. För detta har varit en fråga om ett stort bedrägeri, säger Viveka Ekberg som 2009, andra månaden på nya jobbet, som vd efter Tomas Lindstrand  upptäckte att den kraschade hedgefonden fanns i PP Pensions innehav.

PP fortsätter satsa i hedgefonder
Lars Herlin

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News