Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Positiv signal från Ask om ändrad lag om evigt utgivarskap

Publicerad: 26 november 2013, 13:46

Det måste införas en preskriptionstid för ansvaret för nätpubliceringar. Det var budskapet från Utgivarnas representanter som träffade justitieministern i går.


Ämnen i artikeln:

UtgivarnaGunilla Herlitz

I början av november kom HD:s beslut. DN:s förre chefredaktör Gunilla Herlitz är ansvarig för alla artiklar som tidningen publicerat och som går att hitta på nätet. Även om det skedde flera år innan hon tillträdde.

HD gjorde helt rätt utifrån hur lagen är skriven. Därför måste det till en lagändring, som måste ske snarast då det med all sannolikhet handlar om en grundlagsändring. Det menar Utgivarnas vd Jeanette Gustafsdotter.

I går uppvaktade hon justitieminister Beatrice Ask tillsammans med ett antal representanter för Utgivarna för att en sådan ska bli verklighet.

Hon lyssnade på våra synpunkter och tog dem till sig. Departementet ska tillsätta en utredning i början av nästa år, vilket man får säga är snabbt marscherat. De ville också ha oss som bollplank i arbetet och lovade därför att återkomma.

Det finns en möjlighet att frågan just om preskription inte faller under yttrandefrihetsgrundlagen och därför kanske kan lyftas ut.

Men det tror jag inte är sannolikt, säger Jeanette Gustafsdotter.

Från Utgivarna deltog också Expressens chefredaktör Thomas Mattsson, TV4:s programdirektör Viveka Hansson, Hans Larsson, före detta ordförande för Sveriges Tidskrifter, SR:s vd Cilla Benkö, Utgivarnas ordförande Ove Joanson samt SVT:s nyhetsdivisionschef Olov Carlsson.

DN:s chefredaktör Peter Wolodarski var också inbjuden men kunde inte medverka. Han meddelade dock Jeanette Gustafsdotter att han uppskattade initiativet.

HD:s beslut: Evigt utgivarskap på nätet

Utgivarna förespråkar sex månaders preskriptionstid 

Ämnen i artikeln:

UtgivarnaGunilla Herlitz

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.