Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

PON vill veta vilka medier som ska prövas

Publicerad: 14 maj 2009, 09:58

Pressens opinionsnämnd anser att Pressens samarbetsnämnd bör utreda vilka medier som ska omfattas av prövning i nämnden.


Ämnen i artikeln:

PON

Så heter det i en skrivelse från den ena nämnden  till den andra. Det är den arbetsgrupp som sattes samman  i slutet av 2007  och vars uppgift varit att se över PON:s arbete för framtiden som nu kommit till slutet av sitt arbete. Den har då funnit att några av frågorna som gruppen arbetat med faller på samarbetsnämnden att avgöra. En sådan är vilka medier om PON ska pröva.
Det finns, skriver nämnden, ett behov att hålla ihop den självsanerande etiska prövningen av papperstidningar och webbtidningar för tv, dator, mobil och läsplatta och det bör samarbetsnämnden utreda. Det PON vill veta är om  en ändring ska genomföras som innebär att även sådana nätpubliceringar som omfattas av bilageregeln eller databasregeln generellt också ska prövas pressetiskt, även om det inte  är ett medlemsföretag som står bakom publiceringen.

I dag prövar nämnden nätpubliceringar  med vissa begränsningar.

PON har också önskemål när det gäller rutinerna för hur fällda texter hanteras i arkiv. Samarbetsnämnden bör föreslå TU att ändra sina rekommendationer från 2003 så att arkivhanteringen också omfattar klander av artiklar som varit publicerade på nätet. Bra rutiner är viktiga för förtroendet för medierna, skriver PON.

Hur ska klandrade nätpubliceringar hanteras?  Olika modeller prövas, man tar bort artikeln eller rättar den eller förser den med markeringstext och länkar till PON:s hemsida, där fällningen återges. I sammanhanget bör också frågan om hur länge en fällning ska ligga på väl synlig plats på nätet.
Nämnden efterlyser också regelförändringar när det gäller rörliga bilder på nätet och var gränsen i förekommande fall ska dras till Granskningsnämnden för radio och tv.

Nämnden vill också att tremånadersregeln diskuteras av Pressens samarbetsnämnd. För papperstidningen bör den finnas kvar som huvudregel och tillämpas restriktivt , heter det. Frågan gäller om praxis kan mildras och tiden utsträckas för ”de stora fallen”.
Tremånadersregeln bör gälla också nätpubliceringar, enligt PON, som samtidigt med det konstaterandet också pekar på problem. Bland annat då en publicering länkar till äldre material.

Opinionsnämnden anser vidare att expeditionsavgiftens storlek bör tas upp till omprövning. Frågan är också om regeln för avgiften är  lämpligt utformad för olika situationer, ”flera” fällningar för ”samma” publicering men i olika former. Ska det tas ut två avgifter  också när två tidningar har samma ansvariga utgivare och har bolagskonstruktionen betydelse? Det är frågor som läggs på samarbetsnämndes bord.

Opinionsnämnden  anser  att stadgarna bör ändras när det gäller reglerna för rösträtt vid så kallad mindre sammansättning, så att man uppnår balans mellan allmänhetens och pressens representanter.
Vidare bör PON:s ordförande i uppenbara fall kunna besluta om avskrivning av för sent ingivna anmälningar liksom om avslag eller avvisning då någon begärt omprövning av ett redan behandlat ärende.

mvredaktion

Ämnen i artikeln:

PON

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.