Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

PON klandrar Ystads Allehanda

Publicerad: 13 september 2010, 10:58

Ystad Allehanda publicerade i april 2009 en artikel där man i detalj beskrev en operation av en cancersjuk kvinnas mage och underliv.


Tidningen angav också kvinnans ålder och sjukhuset hon opererades på. Enligt PO har uppgifterna om kvinnans ålder och sjukdomsbild varit tillräckliga för att identifiera henne. PON instämmer i PO:s bedömning och klandrar Ystads Allehanda för att ha brutit mot god publicistisk sed.

Det var när kvinnan opererades för brusten blindtarm som läkaren upptäckte en tumör i tarmen. Enligt kvinnans anmälan till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, informerade läkaren henne inte om detta. Fyra år senare drabbades kvinnan av blödningar från tarmen och fick snart veta att cancern hade spridit sig till buken.

Kvinnan opererades i mage och underliv, något som beskrevs detaljerat i artikeln i Ystads Allehanda. Hon anmälde artikeln till PO och sa att hon blivit kränkt av att få sitt privatliv uthängt i tidningen även om hon förstod att en HSAN-anmälan är en offentlig handling.

I sin bedömning skriver PO att sjukdomar är ett integritetskänsligt område och att en tidning bör ”vid publiceringar om enskildas sjukdomar noggrant överväga vilka publicitetsskador som kan tillfogas berörda personer”.

mvredaktion

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev