Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

PON klandrar Tidningen Ångermanland

Publicerad: 28 april 2016, 10:44

Anses ha brutit mot god publicistisk sed när man publicerade en bild från en händelseplats där ett registreringsnummer syntes.


Ämnen i artikeln:

Tidningen ÅngermanlandPON

I juli 2015 publicerade Tidningen Ångermanland en artikel om en bilist som rammade en polisbil på sin sajt allehanda.se. Bilisten hade begått handlingarna under en psykos och blev därför senare satt under psykiatrisk vård.

Till artikeln hörde en bild på den personbil som använts för att skada polisbilen. På bilden syntes personbilens registreringsskylt. Först när publiceringen ifrågasattes pixlades registreringsskylten då hade artikeln redan fått spridning och bland annat delats mer än 50 gånger på Facebook.

Tidningen Ångermanland PO-anmäldes för publiceringen. Anmälan kom från två nära familjemedlemmar till personen som körde bilen, vilka menade att de och den omskrivna personen lidit publicitetsskada av publiceringen.

Anmälaren framförde att bilden som publicerades i anslutning till artikeln gjorde det möjligt att identifiera bilens ägare genom att söka på registreringsnumret.

Tidningens ansvarige utgivare svarade och medgav att tidningen brustit i sina rutiner genom att släppa igenom den opixlade bilden, men framhöll samtidigt att misstaget rättats till vid upptäckten samt att plåten var skadad vilket försvårade identifieringen av siffrorna.

Anmälaren kommenterade tidningens yttrande och konstaterade att erkännandet av bristerna i rutinerna var bra men uppfattade resten av repliken som ett försök av utgivaren att frångå sitt ansvar.

Pressombudsmannens bedömning:

Mot bakgrund av att registreringsnummer i allmänhet anses som en utpekande uppgift och i synnerhet med tanke på mannens hälsotillstånd, borde tidningen enligt pressetisk praxis ha maskerat registreringsnumret. Eftersom så inte skedde har den omskrivne mannen orsakats en oförsvarlig publicitetsskada. Tidningen Ångermanland/allehanda.se bör således klandras.

Pressens Opinionsnämnd gör samma bedömning som PO och finner skäl att klandra tidningen för att ha brutit mot god publicistisk sed.

Linnéa Kihlström

Chefredaktör och ansvarig utgivare

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Tidningen ÅngermanlandPON

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev