Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

PON klandrar Norrtelje Tidning, Svenskan och UNT

Publicerad: 1 juni 2009, 08:24

Norrtelje Tidning, Svenska Dagbladet och Upsala Nya Tidning klandras av Opinionsnämnden. Samtliga anses ha brutit mot god publicistisk sed.


Ämnen i artikeln:

POPONSvenska Dagbladet

Norrtelje Tidning skrev i juli i fjol om en krögare som skulle ha dömts till 400 000 kronor i skadestånd för att både hotat och sparkat en servitris. I artikeln talades om att samma krögare stått inför rätta misstänkt för grov ekonomisk brottslighet. Åtalet hade dock ogillats.
Krögaren gjorde anmälan. Han hade inte fått bemöta bland annat påståenden om hot och olaga uppsägning. Han kände sig utpekad i kommunen av tidningens ”falska och ogrundade anklagelser”.
Nämnden anser inte att krögaren identifierats utanför den krets som redan kände till vem det handlade om. Däremot klandrar nämnden att tidningen ensidigt återgivit servitrisens berättelse som innehöll för anmälaren mycket negativa uppgifter.

Svenska Dagbladet skrev  i oktober i fjol att en landslagsbas sparkats efter fylleskandal. Det handlade om Bouleförbundet och förbundskaptenens namn var utsatt. Han skulle vid en fest under tävlingar utomlands ha brutit mot förbundets alkoholpolicy och när detta uppdagades två månader senare fått sparken med omedelbar verkan. Anmälaren, förbundsbasen, vände sig mot rubriken, som han ansåg saknade täckning i texten, mot att han namngivits och mot att han inte fått kommentera.
Enligt PO finns det inget att anmärka mot att Svenska Dagbladet skrev om det inträffade, inte heller att en så offentlig person namngavs. Däremot drog tidningen för långtgående slutsatser, vilket innebär att rubrik och bildtext saknar täckning i texten. Svenska Dagbladet har också valt att ensidigt höra bara den ena parten, förbundets ordförande. Nämnden instämmer i resonemanget.

Upsala Nya Tidning skrev  mars i fjol på  unt.se om en fest full av fulla 15-åringar i en namngiven ort. Polis kallades till den för polisen välkända adressen efter stök och bråk under den föräldrafria festen. Föräldrar hade kontaktats för att få hem barnen, en utredning om brott mot alkohollagen hade öppnats och socialen kopplats in. En person, den enda som tillsammans med sin familj bodde på den angivna adressen, gjorde anmälan. Uppgifterna var utpekande och inte korrekta, hävdade anmälaren. Föräldrar fanns på plats.
En privat ungdomsfest som spårar ur har ett begränsat allmänintresse, skriver PO. Genom adressen blev anmälaren och hennes familj kollektivt utpekad i en förhållandevis vid krets. Dessutom  med formuleringen att adressen var välkänd av polisen. Barn och ungdomar ska visas skärskild hänsyn och här har en tonåring och förmodligen en del av dennes kamrater pekats ut, PO noterar att unt.se skyndsamt tog bort artikeln, vilket var bra, men det finns anledning tro att den hann åsamka anmälaren och de utpekade ungdomarna stor skada. Nämnden gör samma bedömning.

k

mvredaktion

Ämnen i artikeln:

POPONSvenska Dagbladet

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.