Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

PON klandrar Kristianstadsbladet och BLT för att ha pekat ut tidigare nazist

Publicerad: 10 maj 2010, 07:09

Kristianstadsbladet och Blekinge Läns Tidning pekade ut en tidigare nazistledare och en person som varit god man åt den tidigare nazistledaren. Nu klandras tidningarna av Pressens Opinionsnämnd.


Ämnen i artikeln:

KristianstadsbladetPON

I augusti i fjol publicerade Kristianstadsbladet och BLT artiklar om att en avhoppad nazist jagades för skulder han aldrig betalt i samband med arbeten i en villa. Mannen hade tidigare varit ordförande i Nationalsocialistisk front, men hade hoppat av sedan fem år tillbaka.

Tidningarna hade svårt att få fram uppgifter om ägaren till fastigheten. Man hittade dock kopplingar till en miljonär som under många år varit aktiv inom en rad nazistiska organisationer. Han hade bland annat under en tid upplåtit en av sina fastigheter till unga nazister.

Sedan juni 2009 var mannen god man åt den tidigare nazistledaren som beställt arbetet i villan.

Båda männen anmälde publiceringarna till Allmänhetens Pressombudsman. De undrade bland annat hur länge ett politiskt förflutet kan ligga någon till last.

Kristianstadsbladet skriver i sitt yttrande att ämnet för rapporteringen hade stort allmänintresse både när det gäller de problem som kan uppstå för en företagare när en köpare inte betalar och det faktum att en avhoppad nazist hade fått en nazistsympatisör som god man. BLT poängterar att den tidigare nazistledaren fortfarande är en offentlig person, inte minst genom att han blivit ett ansikte utåt för avhoppade nazister.

I sin bedömning skriver PO att Kristianstadsbladet och BLT vållat den tidigare nazistledaren en oförsvarlig publicitetsskada och nämner bland annat att han tagit öppet avstånd från sin tidigare politiska uppfattning. Även när det gäller den gode mannen anser PO att tidningarna utsatt honom för publicitetsskada.

Pressens Opinionsnämnd instämmer i PO:s bedömning och klandrar Kristianstadsbladet och BLT för att ha åsidosatt god publicistisk sed i två fall.

mvredaktion

Ämnen i artikeln:

KristianstadsbladetPON

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev