Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

PON klandrar Folket efter artiklar om chefsläkare

Publicerad: 7 januari 2013, 13:39

PO friar, men PON klandrar Folket för att ha åsidosatt god publicistisk sed för en artikel om en chefsläkare och konflikter på hans arbetsplats.


Ämnen i artikeln:

POPON

I mars publicerade Folket en artikel om en läkare. På tidningens förstasida löd rubriken Chefsläkare skyddade anhörig från anmälan. Inne i tidningen rubricerades huvudartikeln Anklagas för att ha skyddat anhörig med underrubriken Chefsläkare underlät att göra Lex Maria-anmälan. Nu har PON klandrat Folket.

Läkaren som artiklarna handlade om anmälde Folket och vände sig både mot rubriken på förstasidan och själva artikeln och hävdade att rubriken inte var sann och dessutom djupt förnedrande för honom och hans familj. Han anser att tidningen tagit ställning i en konflikt som inte varit avgjord och att han beskrivits som källan till problemen på arbetsplatsen, detta utan bevis.

I den första anmälan fann PO inte tillräckliga skäl att klandra tidningen och ärendet avskrevs. Läkaren överklagade beslutet och Pressens Opinionsnämnd har nu gjort en annan bedömning och klandrar tidningen Folket för att ha åsidosatt god publicistisk sed.

I sin bedömning skriver PON: Rubriken på första sidan ger uttryck för att A gjort sig skyldig till oegentligheter. Rubriken, som saknar täckning i artikeln, återspeglar ena partens ståndpunkt. Rubriksättningen även läst tillsammans med artikeln ger därför skäl till pressetiskt klander. Att tidningen därefter gjort ett förtydligande påverkar inte denna bedömning.

mvredaktion

Ämnen i artikeln:

POPON

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.