Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

PON klandrar Bbl/At

Publicerad: 22 februari 2017, 11:59

Pressens Opinionsnämnd klandrar Bärgslagsbladet och Arboga Tidning för en bildpublicering där brottsoffret vid ett rånförsök går att identifiera.


Ämnen i artikeln:

POPON

Den 19 maj förra året publicerade Mittmedia-ägda Bärgslagsbladet och Arboga Tidning en artikel om att två 18-åringar hade stulit alkohol från ett systembolag i Arboga, druckit den och därefter bestämt sig för att råna en butik i staden. Rånförsöket genomfördes under knivhot och en av männen tog tag om huvudet på den kvinna som stod i kassan samtidigt som han viftade med sin kniv framför hennes ansikte.

Händelsen fångades på övervakningskamera och intill artikeln i Mittmedia-tidningarna publicerades en bild från filmen där det syns hur mannen håller i kassörskans huvud och hotar henne.

Kassörskan anmälde publiceringen till Allmänhetens Pressombudsman (PO). Anmälaren menar att hon trots att hennes ansikte inte syntes särskilt tydligt är lätt att identifiera på den publicerade bilden eftersom hon är den enda på arbetsplatsen som har en viss hårfärg. Efter publiceringen har hon fått ta emot frågor om rånet, vilket hon upplevt som jobbigt eftersom hon försökt gå vidare.

Tidningarnas ansvarige utgivare skriver i sitt svar att man publicerat en omaskerad bild eftersom bedömningen gjorts att det inte går att identifiera kassörskan. Av hänsyn till anmälaren valde tidningen dock att enbart publicera bilden i papperstidningen för att på så sätt förhindra spridningen av bilden på webben.

Enligt PO kan omständigheterna i ett våldsbrott ha ett allmänintresse, men i det aktuella fallet saknas finns det inget intresse för allmänheten att identifiera kassörskan. Trots det publicerar Bärgslagsbladet och Arboga Tidning den omaskerade bilden som visar hur anmälaren är med om något som sannolikt fick henne att frukta för sitt liv. Bilden utgör därmed en obefogad kränkning av anmälarens personliga integritet och PO konstaterar vidare att den har förorsakat anmälaren en oförsvarlig publicitetsskada.

Pressens Opinionsnämnd som gör samma bedömning som PO och klandrar Bärgslagsbladet och Arboga Tidning för att ha brutit mot god publicistisk sed.

Linnéa Kihlström

Chefredaktör och ansvarig utgivare

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

POPON

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev