onsdag1 februari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

PON klandar för svartflygare och bidragsfuskare

Publicerad: 6 februari 2012, 11:58

Pressens Opinionsnämnd (PON) klandar Corren, Hallands Nyheter, Ölandsbladet och Aftonbladet.

Ämnen i artikeln:

PON

Östgöta-Correspondenten klandras för att ha åsidosatt god publicistisk sed när de för ett år sedan publicerade granskande artiklar om ett ”vandrarhem” i Linköping som upptaxerats med 750 000 kronor. Enligt ägaren, som hängdes ut med namn och fick en bild på sitt hus publicerat, handlade det dock om att hon hyrde ut övernattningsrum i liten omfattning i sin privatbostad.

Det stämde inte heller att hon, som tidningen antytt, bidragsfuskade. Det pressetiskt problematiska är inte granskningen av hennes verksamhet, skriver PON i sitt beslut, utan sättet på vilket hon som person hamnade i fokus.

Vidare klandras Hallands Nyheter för att ha brutit mot god publicistisk sed när de namngett en pilot många år efter en flygolycka, Ölandsbladet för att ha missat att intervjua en berörd part i en ”raljerande” artikel i samband med ett bygglovsärende, och Aftonbladet i två fall:

Det ena handlade om granskningen av kriminella som driver skolor. PON konstaterar där att det inte är pressetiskt försvarbart att kalla en person för brottsling om han eller hon inte är dömd för brott.

I det andra AB-fallet klandras kvällstidningen för att grovt ha brutit mot god publicistisk sed. En krönika av Jan Guillou (”Skurkarna förblir ostraffade efter Quick-skandalen”, 110410) anmäldes av en kriminalinspektör vid polisen i Sundsvall. Påståendena om att han var kriminell var osanna. Mer om det i separat artikel.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev