Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

PON fällde artikel om rektorns missbruksproblem

Publicerad: 20 maj 2011, 05:55

När Barometern skrev om en rektor som blivit avstängd och varslad av personliga skäl gick tidningen för långt anser PON. Speciellt då uppgifterna kom från en enda källa och uppenbarligen var illa underbyggda.


Ämnen i artikeln:

POPON

För knappt ett år sedan hade Barometern rubriken Rektor kan få sparken på förstasidan. I texten berättas att rektorn riskerar att sägas upp efter missbruksproblem. Två dagar senare publicerades en intervju med skolledaren som dementerade att det var missbruksproblem som låg bakom åtgärden.

Vad som låg bakom avstängningen ville dock inte rektorn avslöja.

Den första publiceringen anmäldes till PO då föräldrar, kollegor och medarbetare kände till avstängningen men inte varför. På grund av Barometerns publicering har nu omgivningen helt felaktigt fått bilden av att det var ett missbruk som var orsaken menar anmälaren.

Dessutom avstannade en process som startat bland kollegor och föräldrar för att avkräva skolledningen svar på varför rektorn behandlades arbetsrättsligt regelvidrigt och oetiskt. Artikeln påverkade alltså möjligheten till upprättelse menar anmälaren.

Det är inte fel att skriva om att rektorn blivit avstängd menar PO. Inte heller om att det handlar om personliga skäl. Däremot är missbruksproblem den typen av integritetskänsliga personliga förhållanden som tidningar inte ska skriva om ifall inte ett osedvanligt stort allmänintresse motiverar det.

PON håller med PO om att Barometern ska klandras för att ha brutit mot god publicistisk sed.

Ämnen i artikeln:

POPON

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev