Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Politiker stöder åtalade danska journalister

Publicerad: 16 maj 2006, 09:53

Den danske riksåklagarens beslut att åtala två journalister på Berlingske Tidende samt tidningens chefredaktör har väckt en politisk debatt om yttrandefrihet i Danmark


.
Journalisterna riskerar två års fängelse för att ha skrivit artiklar om grunden för Danmarks deltagande i Irak-kriget. Journalisternas källa var en tidigare anställd vid försvarets underrättelsetjänst; denne är nu dömd till fyra månaders fängelse.
Oppositionen i folketinget är kritiskt inställd till riksåklagarens beslut att åtala journalisterna. Peter Skaarup, som är Dansk Folkepartis talesman i justitiefrågor, vill att en samlad opposition granskar lagen om journalisterna blir dömda av domstolen.

Problem  
– Om man står inför risken att hamna i fängelse, är det inte säkert att man har lust att beskriva de faktiska förhållandena. Därför är det ett problem för yttrandefriheten om journalisterna sätts i fängelse, menar Peter Skaarup
Hans kollega hos Socialdemokraterna, Morten Bödskov, anser att journalisternas uppgifter om varför Danmark gick med i kriget är viktiga:
– Dessa upplysningar är av en sådan allmän karaktär att de bör tåla att komma fram i offentlighetens ljus.

Ansvar
Ordföranden i Socialistisk Folkeparti, Villy Sövndal, instämmer i detta. Det gör däremot inte chefredaktören i lösnummertidningen BT, Erik Meier Carlsen. Han menar att journalisterna bör stå till ansvar för sina handlingar. Carlsen tycker också det är ofint av politikerna att försöka pressa domstolarna och hota med att ändra lagen, om domen inte får det utfall politikerna räknat med.
De Konservativas justitieordförande, Tom Behnke, håller med chefredaktören i BT och menar att den befintliga lagen på detta område är bra som den är.
Christer  Källström

mvredaktion

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev