Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Politiker går emot tryck- och yttrandefriheten

Publicerad: 2 januari 2013, 09:15

Den politiska majoriteten i Ångermanland har åsikter som går emot tryck- och yttrandefriheten. Det visar en enkät som Allehanda.se har gjort.


Allehanda.se skickade ut en enkät till samtliga kommunfullmäktigeledamöter i Härnösand, Kramfors, Sollefteå och Örnsköldsvik, samt till alla ledamöter i landstingsfullmäktige. Samtliga påståenden i enkäten var av karaktären att de inskränker tryck- och yttrandefriheten.

Resultatet är kontroversiellt och entydigt en majoritet av politikerna i Ångermanland har åsikter som går emot tryck- och yttrandefriheten.

91 procent av dem har svarat instämmer helt eller delvis på frågan om de vill att sexistisk reklam ska förbjudas i lag. Detta trots att det skulle innebära en grundlagsändring.

Nästan lika stor andel, 90 procent, anser i någon utsträckning att poliser inte ska få läcka innehåll ur förundersökningar till medier.

49 procent stödjer i någon utsträckning påståendet att postens anställda bör ges rätt att vägra dela ut åsiktsreklam och andra skrifter som propagerar för nazistiska, rasistiska eller andra i ett demokratiskt samhälle stötande uppgifter.

Enkäten skickades till sammanlagt 249 personer. 70 procent valde att svara på enkäten. Frågeformuläret innehåller ett antal påståenden med svarsalternativen instämmer helt, instämmer delvis, instämmer inte alls eller tveksam, vet ej.

Läs om hela undersökningen här.

Tidningsutgivarna genomförde en liknande undersökning i november-december 2010 och skickade då en enkät till Sveriges riksdagspolitiker. Även denna gång visade resultatet att den politiska majoriteten har åsikter som går emot yttrandefriheten.

Man konstaterade dessutom att motståndet mot rådande tryck- och yttrandefrihet ökat sedan en likadan undersökning gjordes 2008.

Läs om TU:s undersökning här.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.