onsdag1 februari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Politiken nobbar Lagercrantz-intervju

Publicerad: 25 augusti 2015, 07:35

Tidningen riktar skarp kritik mot författaren till Millenniumuppföljaren och Norstedts förlag: Tror ni att vi är fullständiga idioter?. UPPDATERAD

Ämnen i artikeln:

David Lagercrantz

Linnéa Kihlström

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se


Både den nationella och den internationella uppmärksamheten inför torsdagens släpp av David Lagercrantz fristående uppföljare Det som inte dödar oss har varit stor. Men nu rapporterar Sveriges Radios Kulturnytt att den danska tidningen Politiken bojkottar en författarintervju inför släppet av Millenniumuppföljaren.

Anledningen är att Politiken anser att de villkor Norstedts förlag ställer inför intervjun är orimliga. Den danska tidningen tilläts inte läsa boken inför intervjun och tilläts inte heller ställa frågor kring uppgifterna om att citaten i biografin Jag är Zlatan har fabricerats av David Lagercrantz.

Politiken litteraturredaktör Jes Stein Pedersens kallar det hela för hysteriskt förlagsbeteende och säger att förlaget genom villkoren omöjliggör en kritisk litteraturjournalistik.

I en intervju med Kulturnytt undrar litteraturredaktören om Norstedts förlag och David Lagercrantz tror att Politiken är fullständiga idioter.

Det är flera som har reagerat på Norstedts regler. En av dessa är Expressens chefredaktör Thomas Mattsson. Tidningen fick två A4-sidor fulltecknade med krav och paragrafer samt krav på att ingen konfidentiell information fick nå allmänheten innan den 27 augusti. Dock specificerades inte exakt vad konfidentiell information vad.

Han tackade på tidningens vägnar därför nej till att intervjua David Lagercrantz.

Det är naturligtvis otillständigt av ett bokförlag, tillika Sveriges äldsta, att kräva att publicistiska aktörer som nyhetsredaktioner inte ska få publicera fritt. Man skulle kunna ta till stora och starka ord här, särskilt som David Lagercrantz ju själv är gammal journalist, men jag tror att det här egentligen bara handlar om ett dåligt PR-arbete från förlaget. Min gissning är att Stieg Larsson knappast skulle ha accepterat att ett förlag försöker styra redaktioner, säger Thomas Mattsson till den egna tidningen.

Linda Altrov Berg, chef på Norstedts och Rabén & Sjögen Agency och ansvarig för utlandslanseringen, säger att det är fritt för bedömningar av boken efter att den släppts men att journalister i intervjuerna inför boken i stället kan ställa frågor om projektet med uppföljaren, författaren David Lagercrantz och förvaltandet av karaktärerna i Millenniumböckerna.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev