Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Polisövergrepp mot journalister i New Orleans

Publicerad: 7 september 2005, 11:57

Reportern Tim Harper och fotografen Lucas Oleniuk på uppdrag i New Orleans för kanadensiska Toronto Star har utsatts för övergrepp av polis.


Enligt Reportrar utan gränser skedde övergreppen i samband med att Tim Harper och Lucas Oleniuk bevakade sammandrabbningarna mellan polis och plundrare i den översvämningsdrabbade staden. Polisen hotade de båda journalisterna vid flera tillfällen genom att sikta på dem. När de insåg att Oleniuk hade fotograferat hur de misshandlade plundrare slog de ned honom, tog hans två kameror och tog ut minneskort som innehöll cirka 350 bilder. Även hans presskort togs ifrån honom. När Oleniuk bad att få tillbaka sina bilder förolämpades han och hotades med stryk.
Även reportern Gordon Russell vid New Orleans-baserade
Times-Picayune fick känna på polisvåld då han bevakade en  beväpnad uppgörelse mellan polis och invånare i närheten av ett av de ställen där New Orleans-bor väntade på att bli evakuerade. Polisen grep Russell och kastade all hans utrustning på marken. Han var tvungen att fly för att undvika ytterligare våld.

mvredaktion

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev