lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Polisfacket ger en känga till tidningscheferna

Publicerad: 31 maj 2013, 05:23

Det fanns en spänning när Correns reporter togs av polisen. Och det var nödvändigt att agera för att den inte skulle eskalera. Det skriver polisfackets ordförande i Östergötland i dagens Corren.

Ämnen i artikeln:

Corren

Det var tydligt för mina medlemmar att det fanns en spänning i den aktuella situationen. Och det är det som gäller för polisens agerande oavsett om andra bedömare, närvarande eller ej, tycker att det var så lugnt på platsen. Det var nödvändigt att agera för att undvika att spänningen eskalerade.

Det skriver Thomas Agnevik, ordförande för polisförbundet i Östergötland, i dagens Corren.

Thomas Agnevik betonar att han inte var på plats vid Sverigedemokraternas ungdomsförbunds demonstration för snart en vecka sedan. Men han har fått en helt annan bild av vad som hände från de av hans medlemmar som arbetade där.

De flesta journalister som arbetade på platsen, visade ganska tydligt vem eller vad man representerade med pressväst, jacka med tryck eller på annat sätt. Varför inte Correns medarbetare med sin erfarenhet kunde tydliggöra sin roll klart och tydligt på samma sätt som sina kolleger framstår som märkligt. Speciellt i skenet av att detta är en väl känd problematik som poliser och journalister talat om i många år.

Han avslutar brevet med något som kan tolkas som en känga till Charlotta Friborg, tidningschef på Corren och hennes kollega på Norrköpings Tidningar Anders Nilsson som i ett öppet brev till polisledningen ställt ett antal frågor om polisens arbetsmetoder.

Det är betydligt enklare att göra de rätta bedömningarna i efterhand och från läktarplats. Tyvärr har inte Polisförbundets medlemmar den möjligheten när de jobbar.”

Tidningscheferna konstaterar att de fått olika svar på varför Correns reporter Héctor Barajas blev omhändertagen. Polismästare Ulrika Herbst menade att det var för hans egen säkerhets skull.

Nu skriver Polisförbundet i Östergötland att det var för att han förväxlades med motdemonstranterna. Förklaringarna går isär.

De avslutar sin replik med att journalister arbetar inte heller i efterhand från läktaren. Precis som polisen arbetar vi i nuet och i verkligheten, under förutsättning att inte någon hindrar oss från att utföra vårt jobb.

Friborg: Jag vill ha en ursäkt från polisen

Polisen tog Correns filmande reporter

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev