lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Polisen vill inte erkänna fel

Publicerad: 29 maj 2013, 06:42

Länspolismästaren Ulrika Herbst tycker inte att det var fel att föra bort Correns reporter Héctor Barajas. Det förvånar Correns publisher Charlotta Friborg.

Ämnen i artikeln:

CorrenPolisen

Länspolismästaren Ulrika Herbst har varit tyst sedan polisen omhändertagit Correns journalist Héctor Barajas när han bevakade SDU-demonstrationen i Linköping i lördags. Ingen på redaktionen kunde nå polisen för en kommentar i början av veckan. Tills i går kväll. Då uttalade sig Ulrika Herbst i bland annat Corren. Men hon medgav inte att det var journalistens etnicitet som låg bakom polisens felaktiga omhändertagande.

Jag tycker att det är bra att länspolismästaren tar debatten, men jag är samtidigt förvånad över att hon inte en enda gång kan säga att det inte var bra att de förde bort en journalist, säger Charlotta Friborg, chefredaktör på Corren.

Istället säger länspolismästaren att Héctor Barajas fördes bort för hans egen säkerhets skull. Samtidigt säger hon att han var fel person på fel plats.

Vi kommer att fortsätta att följa resonemangen kring polisinsatsen, säger Charlotta Friborg.

Enligt Ulrika Herbst kommer polisen att ta lärdom av det inträffade och hon grunnar nu på vad som hände, enligt en intervju i Corren.

Jag förväntar mig en fortsatt kontakt med polisledningen. Vi har ännu inte tagit ställning till om vi ska JO-anmäla eller inte, säger Charlotta Friborg.

Kommer du i fortsättningen att rekommendera dina medarbetare att använda till exempel pressväst för att de lättare ska kunna identifieras?

Aldrig i livet. Mina instruktioner är istället de motsatta. De ska inte bära runt på stora kameror till exempel. Vi ska uppträda klokt och registrera vad som händer. Det är viktigt att vi inte blir medaktörer. En pressväst i dag är som att sätta en måltavla på sig, säger Charlotta Friborg.

Friborg: Jag vill ha en ursäkt från polisen

Polisen tog Correns filmande reporter

Héctor Barajas får ingen ursäkt

mvredaktion

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev