söndag29 januari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Polisen stoppade journalist – JO-anmäls

Publicerad: 29 augusti 2018, 10:28

En polis ska ha krävt att en frilansjournalist slutade filma vid SD:s torgmöte i fredags i Karlstad. Om inte skulle han avvisas, fick han veta. Nu JO-anmäler journalisten polisen.

Ämnen i artikeln:

Sverigedemokraterna

Linnéa Kihlström

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se


Det var efter Sverigedemokraternas torgmöte i Karlstad i fredags som en frilansjournalist som var där för att bevaka torgmötet ska ha konfronterats av en partifunktionär. Funktionären anklagade journalisten för att ha direktsänt partiledaren Jimmie Åkessons tal – och därigenom stört den tekniska utrustningen på plats. När funktionären, som upplevdes som utåtagerande av journalisten, ställt flera frågor utan att få svar ska polis ha tillkallats som upprepade gånger sade åt journalisten att sluta filma. Detta trots att mannen uppgett att han var frilansjournalist samt förklarat att någon direktsändning inte vore möjlig med hans utrustning.

Händelsen har nu JO-anmälts av journalisten som anser att polisen agerat utan stöd i lagen:

”Polismannens ultimatum, som också kan ses som ett hot, strider mot gällande lagstiftning. Polismannen har utan lagstöd hindrat mig från att filma en politisk aktivitet på allmän plats, en aktivitet specifikt anordnad av det aktuella partiet för allmänheten och för media, utanför polisens avspärrning”, står i anmälan till justitieombudsmannen.

På en videosekvens från platsen som det hänvisas till i anmälan hörs en polis säga: ”Jag säger inte till dig en gång till. Filma inte mer. Respektera det – annars blir du avvisad.”

Därefter stänger journalisten av sin kamera och lämnar platsen, enligt JO-anmälan.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev