Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Polisen öppnar utredning efter HD:s protest

Publicerad: 22 maj 2013, 06:52

Helsingborgs Dagblad JO-anmälde polisen sedan en utredning lades ner utan att tidningen meddelats detta. Nu öppnas utredningen igen.


Ämnen i artikeln:

Helsingborgs Dagblad

Polisen säger att det har gått ut en delgivning om nedläggningen, men varken jag eller reportern har fått någon sådan, säger chefredaktör Lars Johansson på Helsingborgs Dagblad.

Hela historien började egentligen för ett drygt år sedan. En av tidningens journalister hotades av en man, som tidningen gjort ett grävjobb på. I flera artiklar har Helsingborgs Dagblad skrivit om mannens affärer.

Vår reporter tog väldigt illa vid sig av hotet. Han har haft personlarm i ett års tid, säger Lars Johansson.

På Helsingborgs Dagblad finns fem personlarm och alla är i princip alltid i bruk. Hittills har det aldrig hänt något, men tidningen förser dem som känner sig hotade med personlarm, som ett sätt att visa medarbetarna att tidningen agerar när någon känner sig hotad.

Alla allvarliga hot polisanmäls också, helt enligt uppmaningar från Säpo. Men trots flera fall där tidningen har haft både inspelade samtal och mejl där hot framförts har alla utredningar hittills lagts ner i brist på bevis.

Åklagaren har inte velat gå vidare. Jag tror det hela bottnar i dåliga polisinsatser. När det gällde våra inspelade samtal hävdade polisen till en början att de inte hade någon som kunde skriva ut samtalen, säger Lars Johansson.

Även det aktuella fallet lades ner efter ett halvår på polisens bord. Om detta kommit till Lars Johanssons eller reporterns kännedom hade de kunnat vidta åtgärder, till exempel hade de haft möjlighet att begära överprövning.

Vi har JO-anmält polisen för att vi inte fick den möjligheten. Preskriptionstiden är ett år och det har passerat, säger Lars Johansson.

I går kom dock ett telefonsamtal från polisen, som meddelade att de trots den nedlagda utredningen och den passerade preskriptionstiden är beredda att titta på ärendet igen.

Polisen tror på oss, men jag tror att åklagaren kommer att anse att preskriptionstiden passerat och lägga ner utredningen i alla fall, säger Lars Johansson.

Hur han nu ska göra med JO-anmälan är oklart.

Ja, jag har inte riktigt bestämt mig än. Det är ju en ord-mot-ord-historia där vi säger att vi inte har fått delgivningen, och polisen säger att de skickat den, säger Lars Johansson.

mvredaktion

Ämnen i artikeln:

Helsingborgs Dagblad

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev