Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Polisen gör inget när tidningarna anmäler

Publicerad: 25 november 2013, 12:59

Aktionerna från nazistpartiet har anmälts av flera tidningar. Men polisen menar att det handlar om en opinionsyttring som ryms inom yttrandefrihetens ramar.


Jag är inte det minsta orolig. Men den här typen av handlingar går inte acceptera, säger Mimmi Karlsson-Bernfalk, ansvarig utgivare för Norra Skåne.

Tidningens redaktion var en av de som utsattes för en aktion från ett nazistparti i helgen. Men det var inte ett helt enkelt beslut att ta att polisanmäla händelsen.

Det är lite problematiskt, vi vill inte spela dem i händerna heller. Så vi försöker hålla ner upprördheten.

Polisen tog emot anmälan men kommer sannolikt inte att gå vidare med den. Enligt Mimmi Karlsson-Bernfalk hänvisar de till att det eventuellt handlar om en opinionsyttring.

Ser du det som en sådan också?

Det beror lite på vilka glasögon man har på sig. Givetvis är de i sin fulla rätt att utnyttja yttrandefriheten, men vill de ha en seriös dialog är den här metoden kanske inte den smartaste.

Sedan blir jag mest trött och matt. Vad vi än gör beskylls vi för att vara PK-media som döljer och mörkar.

I mitten av november var det en i det närmaste identisk aktion mot Dalarnas Tidningar. Redaktionschef Ewa Wirén anmälde den men polisen kom även där till slutsatsen att det handlade om en opinionsyttring.

Ser du det som en sådan också?

På sätt och vis. Men jag ser också en koppling med ett hot mot vår journalistik även om det inte är ett hot mot liv och lem. Jag ser det som ett uttryck från vissa grupper som inte tycker om att vi granskar deras verksamhet.

Vad tycker du om att polisen inte gjort någonting efter er anmälan?

Vi har ett bra samarbete både med den vanliga polisen och med säkerhetspolisen. Men just här gör vi olika bedömning.

Det kanske inte handlar om ett faktiskt lagbrott. Men ibland är det viktigt att markera. Och nu vet polisen vad vi utsätts för.

Nazistparti slog till mot Östran

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev