Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Polisen får JO-kritik för långsam hantering

Publicerad: 14 september 2018, 11:55

Fyra dagar. Så lång tid tog det innan SVT:s reporter fick ut uppgifter från polisen om en dataintrångshärva i Malmö. Det var för långsamt hanterat, konstaterar Justitieombudsmannen (JO), som nu ger polismyndigheten kritik.


Ämnen i artikeln:

Polisen

Det var hösten 2017 som SVT Nyheter avslöjade att personer som drabbats av de dataintrång som hundratals företag, banker och myndigheter utsatts för inte kontaktats av polisen om att deras uppgifter läckt.

I samband med granskningen begärde SVT Nyheter ut information av polisen. Bland annat ville man veta vilka som varit inblandade i processen som ledde till att polisen senare anmälde sig själv.

Men svaren skulle dröja. Först tog det två dagar för polisen att få ett godkännande om utlämningen från den egna rättsavdelningen. Därefter tog det två dagar innan uppgifterna nådde journalisten. Fördröjningen fick SVT:s reporter att anmäla polisen till JO som nu kritiserar Polismyndigheten för att hanteringen sköttes så långsamt.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Polisen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.