Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

PO tar inte upp anmälan om uteblivna namnpubliceringar

Publicerad: 21 augusti 2015, 10:29

Biståndsorganisationen We Effect anmälde i juli 25 svenska dagstidningar för att de vid publiceringar om Afrika inte namngett personerna som förekommit i bild.


Ämnen i artikeln:

JournalistenPressombudsmannen

Trots att anmälningarna inte tas upp har vi fört en viktig diskussion framåt, säger We Effects kommunikationschef Ola Richardsson i ett pressmeddelande.

Pressombudsmannens uppgift är att hjälpa enskilda som upplever att de blivit utsatta för publicitetsskador, och en anmälan till PO måste komma från den som känner sig felaktigt behandlad. Mot bakgrund av det tar PO, Ola Sigvardsson, inte upp anmälan om uteblivna namnpubliceringar.

Vi är inte överraskade över PO:s beslut men vill att diskussionen fortsätter. Alla har rätt till ett namn och en identitet. Men på bilder från Afrika blir människor ofta bara rekvisita till en text om fattigdom. Vår målsättning är att alla får ett namn i tidningen, vare sig du bor i Nairobi eller Norrköping, säger Ola Richardsson, kommunikationschef på We Effect.

I normalfallet är en anmälan till Pressombudsmannen sekretessbelagd, men i just det här fallet har anmälaren själv offentliggjort sina 25 anmälningar och sekretessen är därmed bruten. I en krönika i Journalisten har PO därför kunnat kommentera fallet: Jag sympatiserar med tanken i PO-anmälningarna. Tidningar bör inte göra åtskillnad när det gäller namngivning av människor bara för att de befinner sig på olika ställen på jordklotet.

Han frågar sig vidare hur stor den eventuella publicitetsskadan är och konstaterar: Att inte namnge kanske är respektlöst eller rent av ett utslag av ett kolonialt öga. Men motsatsen kan vara värre; att avslöja identiteten på en person som av en eller annan anledning bör besparas offentlighetens ljus. Här är skadan av en helt annan, djupare karaktär, för den som drabbas.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.