Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

PO: Solos redaktionella hållning aningslös

Publicerad: 12 oktober 2006, 11:58

Tidningen Solo har i en artikel om kung Carl Gustaf och tre namngivna kvinnor inte tillräckligt levt upp till de pressetiska kraven, skriver Pressens opinionsnämnd, som därför klandrar tidningen.


Över ett uppslag i Solo i oktober i fjol och under rubriken Sveriges bisarraste kändisskvaller påstods att kungen i en lägenhet i Stockholm träffade älskarinnor, bland annat de tre namngivna kvinnorna som också förekom på bild. Publiceringen uppmärksammades ytterligare genom en upprepning i Aftonbladet och en intern uppståndelse på TV4, där nyhetsankaret Anna Lindmarker, en av de namngivna kvinnorna, är anställd och där humorprogrammet Parlamentet upprepade namnen på kvinnorna.
Anna Lindmarker anmälde Solo till PO, som påpekar att Solo friskrivit sig från sanningskravet för att i stället bygga delar av sin journalistik på skvaller. De rykten som publicerats om anmälaren har inte påvisats vara sanna, tidningen har tvärtemot understrukit att de inte är det, skriver PO, som slutligen konstaterar följande. ”Osanningarna är starkt integritetskränkande och publiceringen reflekterar en redaktionell hållning som är aningslös eller cynisk, möjligen båda delarna samtidigt”. Ärende 79/2006

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.