Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

PO om publicering av toplessbilderna

Om ägare och domstolar börjar reagera på annat än nakna prinsessor ser jag en risk för pressfriheten, skriver PO Ola Sigvardsson om bilderna på Catherine hertiginna av Cambridge.

Publicerad: 19 september 2012, 12:43

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Integritet

Det kan naturligtvis kännas som om en kall vind svepte över Europa. En vind av repression och urholkad pressfrihet. Men så länge det bara gäller nakna prinsar och prinsessor är jag inte särskilt bekymrad.

Första tecknet på att något har hänt var när den annars så skandalsugna engelska pressen avstod från nakenbilderna på en glatt festande prins Harry. Alla utom The Sun, som dock väntade och funderade i två dygn innan bilderna publicerades.

Nu är det toplessbilder på prins Williams gemål, Kate Middleton, hertiginnan av Cambridge som publicerats av franska magasinet Closer, Chi i Italien och irländska dagstidningen Irish Daily Star. I Frankrike har en domstol förbjudit fortsatt publicerande av bilderna och på Irland är chefredaktören avstängd av en uppretad ägare som till och med hotat med att lägga ned tidningen.

Och i Storbritannien har ingen tidning publicerat bilderna. Inte ens The Sun.

Att domstol och ägare griper in mot tidningar, hotar det pressfriheten eller påverkar etiken?

Att det förändrar synen på vad som är offentliga personers privata sfär är tydligt vilket ju är en förskjutning i de berörda länderna av var de etiska gränserna går. Att hävda att nakna hertiginnebröst är av allmänintresse var fullständigt självklart för ett par år sedan. I dag är situationen en annan.

Man kan naturligtvis fråga sig om den är en bestående förändring, främst hos de brittiska tidningarna. När dessa nakenbilder dyker upp har landet just gått genom ett år av offentliga förhör inför Levesonkommissionen. I höst väntas Leveson lägga fram sina förslag till hur pressetiken skulle kunna säkras i de brittiska tidningarna. Ryktena talar om långtgående förslag.

Så nog ligger de lågt just nu. Vad som sker när dammet lagt sig är en annan fråga.

Påverkas pressen i Sverige av det som pågår?

Vi är ganska långt från den här typen av publiceringar. Jag har svårt att se en svensk dagstidning eller veckotidning publicera smygtagna bilder på kronprinsessan Victoria topless, tagna i ett privat sammanhang.

Tvärt om, är det intressant att se hur prins Daniels vädjan till pressen att vara återhållsam i bevakningen i samband med Estelles födelse i stort sett har följts.

Och medan Irlands justitieminister hotar med hårdare lagstiftning för att skydda privatlivet, så har Yttrandefrihetskommittén just lagt ned tankarna på en lag mot grov integritetskränkning i Sverige. Med hänvisning till vårt väl fungerande pressetiska system.

Samtidigt anser jag att vi kunnat se en viss glidning på senare år, särskilt när det gäller hur närgångna medier kan vara mot kändisar av olika slag, allt från fotbollsstjärnor till artister och programledare i teve. Med argumentet att de är offentliga personer och får tåla granskning tar sig tidningar rätt att publicera sådant som inte berör dessa personers verksamhet på den offentliga arenan, utan deras privatliv. Om debatten ute i Europa skulle stämma utgivarna i Sverige till eftertanke i denna fråga vore det av godo.

Om jag skulle se någon risk i utvecklingen i Storbritannien och Frankrike vore det om de här åtgärderna skulle bli vanligare. Att fler ägare på fler områden beskär sina redaktörers möjlighet att göra obekväma publiceringar. Och att domstolar får rollen att stoppa vad de anser som olämpliga bilder och texter.

Ser vi början på en sådan utveckling i de här länderna? Första svaret får vi när Levesonrapporten läggs på bordet.

Axel Andén

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Integritet

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev