Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

PO: Namnpubliceringarna har skadat medierna

Publicerad: 15 december 2017, 05:49

Namnpubliceringar under #metoo framstår i allmänhetens ögon som slumpmässiga, vilket har skadat förtroendet för pressetiken, skriver Allmänhetens Pressombudsman Ola Sigvardsson.


”Förtroendet för pressetiken har tagit skada av den senaste tidens namnpubliceringar i en rad tidningar. Namnen har publicerats som en direkt eller indirekt följd av upprop kopplade till #metoo, en unik och mycket betydelsefull rörelse. Skadan består i att det är svårt att förstå tidningarnas handlande, det framstår i allmänhetens ögon som slumpmässigt. Vissa namn lyfts fram och exponeras aggressivt. TV4-profilen är kanske det tydligaste exemplet. Andra namnges inte alls. En del anonymiseras till en början för att sedan hängas ut. Det kan uppfattas som ett lotteri med enskilda människors liv som insats.”, skriver Ola Sigvardsson på DN Debatt.

Ola Sigvardsson skriver att det inte räcker med interna diskussioner och att medieföretagen nu måste bli bättre på att förklara sina publiceringsbeslut.

”Det har förekommit mycket svårförklarliga publiceringar. Som när tidningar först valt att anonymisera och sedan – utan att kunna redovisa nya fakta – plötsligt namngivit.”

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev