Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

PO: #metoo och TT-flöden viktigaste frågorna

Publicerad: 22 januari 2018, 12:55

De viktigaste pressetiska frågorna under 2017 var #metoo-publiceringarna och TT:s automatiska nyhetsflöden, skriver PO i sin årsberättelse. I båda fallen kommer besluten först 2018.


I sin årsberättelse skriver PO Ola Sigvardson att namnpubliceringarna under #metoo och sajternas automatpubliceringar av TT-telegram är ”de två viktigaste principiella pressetiska frågeställningarna som väckts under 2017”.

När det gäller #metoo skriver PO att de anmälda publiceringarna med största sannolikhet kommer att avgöras under våren 2018. I en längre kommentar om dessa publiceringar skriver han bland annat:

”Även om inget av ärendena har lett till beslut finns det skäl att resonera kring de principiella frågor som publiceringarna väcker. En god utgångspunkt är det klassiska journalistiska talesättet ’Det ska vara sant och relevant’. Vad krävs för att en uppgift ska betraktas som sann? Att en anonym källa, endast känd av tidningen, hävdar det? Att flera anonyma källor säger samma sak? Att någon eller några träder fram och vittnar öppet om det som inträffat? Att det finns en polisanmälan, förundersökning eller rent av en dom? I de aktuella ärendena tillkommer svårigheten att ord kan stå mot ord, som det ofta gör vid misstankar om sexuella övergrepp. Pressetiken kräver inte alltid att en uppgift är helt säkerställd, till exempel via en dom, för att den ska kunna redovisas. Det kan räcka med att det finns starka belägg, till exempel i form av vittnesmål från berörda. Om sådana vittnesmål är anonyma försvagas de i viss mån som grund för en publicering. Det gäller oavsett om källan har goda skäl att vilja vara anonym och det faktum att tidningen har en skyldighet att skydda sin källa. Utan kännedom om källans identitet kan inte läsaren själv bilda sig en uppfattning om styrkan i vittnesmålet, utan tvingas lita på tidningens bedömning. Vittnesmålet blir genom anonymiteten en andrahandsuppgift för läsaren. Det kan således vara rimligt att en tidning låter en person berätta om att hon eller han utsatts för ett sexuellt övergrepp, men det är av stor betydelse att detta presenteras på ett korrekt sätt för läsekretsen. Finns det inga andra belägg bör det framgå.”

Den andra stora principiella frågan som aktualiserades i fjol var nyhetsbyrån TT:s automatiska nyhetsflöden. Ett 30-tal tidningar har valt att låta TT publicera artiklar automatiskt på deras sajter. Då blir sajtens ansvarige utgivare ansvarig för dem trots att de inte kunnat se dem i förväg.

”Det händer då och då att publicerade TT-telegram anmäls till PO. I vissa fall har det rört sig om ett stort antal anmälningar, eftersom många tidningar publicerar samma telegram. Hittills har dessa anmälningar skrivits av, eftersom det inte funnits skäl för pressetiskt klander. I år har bilden förändrats. Under hösten har tre olika TT-telegram anmälts av olika personer. Anmälningarna riktar sig sammanlagt mot cirka 70 publiceringar. I alla tre fallen innehåller telegrammen moment som kan ifrågasättas ur pressetisk synvinkel. Det betyder att vi skickat publiceringarna för yttrande från de berörda utgivarna, utgivare som alltså inte kunnat påverka publiceringarna.”

PO skriver att han kommer att behandla dessa fall på samma sätt som tidningarnas egenproducerade material, men att det skäl för berörda utgivare ”att reflektera över risken med att ta ansvar för ett material som man inte granskar i förväg”.

De tre aktuella ärendena med TT-publiceringar kommer att avgöras under våren 2018. Om någon av dem klandras kan det innebära ett stort antal fällningar, kanske fler än det normala årssiffran, skriver PO.

Läs hela årsberättelsen här.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.