Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

PO hotad efter artikel i Medievärlden

Publicerad: 24 september 2012, 09:21

Allmänhetens Pressombudsman Ola Sigvardsson har blivit utsatt för hot efter sin text om tunnelbanerånaren i Stockholm. Polisen ser allvarligt på det inträffade. UPPDATERAD

Ämnen i artikeln:

Pressombudsmannen

På trottoaren utanför Ola Sigvardssons bostad i centrala Stockholm hade någon eller några mitt på lördagen målat upp ett tunnelbanespår. På spåret låg en bild av den person som misstänks ha stulit från en medvetslös man som ramlat ner på ett tunnelbanespår och sedan lämnat honom där. Över bilden och spåret hade djurblod hällts.

Händelsen har anmälts till polisen.

De menar att det är ett hot riktat mot mig, säger Ola Sigvardsson.

Han är övertygad om att det är en kolumn i Medievärlden som är orsaken. Där skrev Ola Sigvardsson att det fanns anledning att fundera två gånger innan man publicerade bilder på den person som misstänks för den uppmärksammade stölden i tunnelbanan.

Artikeln utlöste ett stort antal aggressiva kommentarer.

Ångrar du ditt inlägg?

Naturligtvis inte. Det här är en viktig fråga och det är viktigt att hålla den levande.

Jag tycker inte att jag stack ut hakan utan bara resonerade. Jag framhöll till och med att det finns tillfällen när det är pressetiskt rätt att upplysa allmänheten om en misstänkt brottslings identitet, säger Ola Sigvardsson.

Samtidigt bör medierna undvika att bli aktörer i de historier de bevakar, det undergräver på sikt förtroendet.

En högerextrem grupp som tidigare har genomfört ett antal uppmärksammade aktioner har på sin Facebooksida tagit på sig händelsen.

Medievärldens chefredaktör Axel Andén fördömer dådet:

Det är helt oacceptabelt att en skribent hotas i sitt hem för att ha skrivit en kolumn. Det är ett hot mot det fria ordet och det är väldigt obehagligt för Ola Sigvardsson och hans anhöriga.

– Det är nu extra viktigt att branschen fördömer attacken och istället fortsätter lyfta fram behovet och vikten av pressetisk debatt när det gäller svåra publicistiska beslut. Det här ska inte skrämma oss utan tvärtom, säger Jeanette Gustafsdotter, vd för Utgivarna i ett uttalande.

PO: En gräns överskreds idag

Från virtuellt hat till fysiskt hot

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev