Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Plejmo fälls för våldsam trailer

Publicerad: 17 september 2018, 11:19

Granskningsnämnden fäller Plejmo för våldsamma trailers på sajten.


Ämnen i artikeln:

Granskningsnämnden

Fällningen gäller trailers för filmerna Escape from Cannibal Farm och Playing with Dolls som Granskningsnämnden granskat på initiativ av Myndigheten för press, radio och tv eftersom ”program som tillhandahålls i beställ-tv och som innehåller ingående våldsskildringar av verklighetstrogen karaktär eller pornografiska bilder inte får tillhandahållas på ett sådant sätt att det finns en betydande risk för att barn kan se programmen”

Bland de scener som visades i trailern för Escape from Cannibal Farm listas: ”En person avlägsnade en mask från ett flått ansikte. Ett barn med flått ansikte skrek. Människor stängdes in i små burar. En kedja fästes runt en persons hals och blod sprutade. En person sprang över en äng och blev skjuten så att blod sprutade. En brännskadad person kröp ut ur en ugn.”

Nämnden anser vidare att det som visats innehåller sådana ingående våldsskildringar av verklighetstrogen karaktär som avses i bestämmelsen i 5 kap. 3 § radio- och tv-lagen. ”Att trailern bestod av snabba och korta sekvenser ändrar inte den bedömningen. Magine AB har inte visat att programföretaget har vidtagit tillräckliga åtgärder för att hindra att barn tar del av trailrarna till filmerna Escape from Cannibal Farm och Playing with Dolls. Tillhandahållandet av programmen strider därmed mot bestämmelsen i 5 kap. 3 § radio- och tv-lagen. Vid denna bedömning ska nämnden göra en anmälan till Justitiekanslern. Nämnden konstaterar att Magine AB på närmare ett år inte vidtagit tillräckliga åtgärder för att hindra att barn tar del av trailern till filmen Playing with Dolls på Plejmo.”

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Ämnen i artikeln:

Granskningsnämnden

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.