Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

PK om Medieutredningen

Publicerad: 22 mars 2017, 09:03

Den mediestödsnämnd som Medieutredningen föreslår bör inte realiseras, anser Publicistklubben, som är kritisk till flera av utredningens förslag i sitt remissyttrande.


Ämnen i artikeln:

Medieutredningen

PK anser att Medieutredningen tar alltför lättvindigt på förslaget om – och de möjliga konsekvenserna av – ett införande av en demokratibestämmelse för att nyhetsmedier ska ha rätt till mediestöd:

”Frågan om införandet av innehållskrav väckte kritik redan när utredaren presenterade sitt delbetänkande. Trots det konstaterar vi att argumenten i endast upprepats utan att någon djupare analys gjorts.”

Publicistklubben saknar också en definition av en rad begrepp som man menar måste finnas om det ska kunna lagstiftas om en demokratibestämmelse samt ställas krav på kvalitet och inre mångfald.

Vidare är PK negativ till kravet på en ansvarig utgivare eftersom klubben anser att det skulle innebära ytterligare myndighetskontroll. Utredningens förslag att medier för att ha rätt till statsbidrag ska vara anslutna till ett medieetiskt system är ytterligare en sak PK ifrågasätter i sitt remissyttrande.

Vidare kommenterar PK Medieutredningens förslag att införa en mediestödsnämnd som ska bedöma vilka nyhetsmedier som har rätt till mediestöd samt hur stödet ska fördelas:

”För egen del vill PK markera att föreningen inte kommer att delta eller på annat sätt bli en del av eller legitimera det skisserade bidragssystemet och mediestödsnämnden. Det är en hållning vi intar i första hand av principiella skäl eftersom verksamheten skulle strida mot grundtankarna för hela PK:s verksamhet som en icke statlig och fristående verksamhet som verkar för en vid yttrandefrihet. I andra hand framstår det som en både otacksam och omöjlig uppgift att avgöra vilka medier som anses uppfylla villkoren och ska få stöd samt vem som ska tvingas betala tillbaka erhållet.”

Läs hela PK:s remissvar här.

Läs också: Så tycker TU om Medieutredningen

Läs också: Så tycker SJF om Medieutredningen

Läs också: JK om Medieutredningen

Linnéa Kihlström

Chefredaktör och ansvarig utgivare

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Medieutredningen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News