onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Peter J Olsson: ”Ett oerhört stort misstag”

Publicerad: 15 oktober 2014, 07:10

Kvällspostens politiske redaktör Peter J Olsson har snart ingen ledarsida att skriva på och överväger att lämna tidningen "Ett oerhört stort misstag. Det är en viktig röst som tystnar", säger han till Medievärlden.

Ämnen i artikeln:

Kvällsposten

AA

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se


Expressens ledning lägger ner de regionala ledar -och kulturredaktionerna på dottertidningarna Kvällsposten och GT.

– Jag fick beskedet väldigt sent och det var naturligtvis chockerande. Både Kvällsposten och GT har varit framgångsrika just för tyngdpunkten på det lokala (Malmö, Göteborg) och regionala materialet där ledare, kultur och debatt var en styrka.

– Nu tystnar de här rösterna och ska i fortsättningen komma från Stockholm, vilket egentligen är absurt.

Har du fått några reaktioner?

– Jag har fått väldigt många reaktioner från läsare  som anser att man nu förlorar något som är själva anledningen till att man köper Kvällsposten. Och det är ju smickrande.

-Dessutom pågår det en namninsamling  på nätet, skrivunder.com, som vill stoppa  nedläggningen av det regionala ledar-och kulturmaterialet.

– Tidningarna är i en brytningstid och det är klart att åtgärder måste vidtas. Men det innebär också att galna beslut tas. Och i det här fallet är feltänket stort. En tidning måste balanseras och kvällstidningarna kan inte bara ha det populistiska.

Peter J Olssons framtid är, enligt honom själv, högst oviss.

Jag har blivit erbjuden en tjänst som reporter, men är tveksam.  Jag vet inte riktigt vad jag ska göra. Det är väl fifty-fifty. Vi får se. Det blir kanske inte är så lätt att hitta något nytt jobb heller.

Kvällsposten får starkt stöd från samtliga tongivande politiker i Skåne, som kräver att de regionala ledar -och kultursidorna ska bli kvar. I en debattartikel i Sydsvenskan under rubriken Tysta inte Kvällsposten, säger man bland annat:

Expressen skapades för att bekämpa enfald och totalitära strömningar. Det är ett arv som tidningens ägare borde anse vara värt att försvara, inte trots den accelererande strukturomvandlingen i mediebranschen utan just på grund av den. Jakten på klick för att hålla annonsörernas intresse uppe är förståelig, men den borde inte tillåtas ta livet av den regionalt förankrade och kvalificerade opinionsjournalistiken. Just kvällstidningarna har i alla tider haft förmåga att både roa och oroa, att ge både insikter och åsikter. Vi uppmanar, som gruppledare i Region Skåne, Expressen att bevara sina regionala ledar- och kultursidor för att bidra till ett angeläget offentligt samtal, även utanför Stockholm.

Lars Ohlander

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev