Medievärldens arkiv
Peter Hjörne om Stampens framtid
Publicerad: 30 juni 2014, 08:49
Ägaren Peter Hjörne tar nu över ordförandeklubban i det krisande bolaget. Under hösten fortsätter koncernen arbetet för att stabilisera ekonomin.
Varför lämnar Tomas Brunegård?
Därför att jag ska ta över som ordförande, för att det är naturligt i det här läget.
Men varför lämnar han styrelsen helt?
Därför att styrelsen ska minska och för att vi ska koncentrera oss på två kompetensområden: finans och publicistik, samt ägarrepresentation naturligtvis.
Har bankerna begärt att han försvinner?
Nej, inte som har framförts till mig, och det här är en ägarfråga. Det som framförts däremot är att det behövs finansiell kompetens i det här läget, och där är vi helt ense.
Kommer du att ha lika högt arvode som Tomas Brunegård haft?
Jag kommer att ha 300 000 kronor per år. Men då jämför vi ju äpplen och päron för Tomas hade en halvtidstjänst med andra uppgifter på Stampen utöver uppdraget som styrelseordförande.
Kommer han att få avgångsvederlag?
Vi har ett avtal som sträcker sig fyra år framåt som vi omförhandlar nu så att det omvandlas till ett konsultuppdrag, och det är inte på något sätt kopplat till styrelseuppdraget. Det nya avtalet blir kortare och arvodet blir väsentligen sänkt.
Vilka frågor kommer han att jobba med?
Med de internationella relationer och utblickar vi anser oss behöva.
Hur är Stampens läge idag?
Det vi har på plats är ett bankavtal, försäljningen av Mitt i och ett letter of intent med minoritetsägarna i Promedia samt en rörelse som nu har god lönsamhet. Vi har fördubblat resultatet hittills i år och balansräkningen kommer att de väsentligt bättre ut.
Rörelseresultatet (jan-maj) ökade till 71 (32) miljoner.
Måste ni skriva ner goodwill på grund av att ni sålt Mitt i -tidningarna?
Det är inte en fråga som varit uppe.
Vad händer i höst?
Vi har ett antal milestones under hösten som vi är överens med bankerna om. Det handlar om ett antal mindre avyttringar och att jobba på med de rationaliseringar som aviserats. Och att jobba med kassaflödena och resultaten, vanliga åtgärder för att få god ordning på ekonomin.
Hade ni haft ett bättre läge nu om ni inte köpt Centertidningar och Promediatidningarna?
Nej, det tror jag inte. Hade vi inte byggt Stampen hade det funnits ett antal solitära tidningar som inte klarat varken investeringarna för den digitala omsättningen eller tryckpressinvesteringar. Men struktur- och konjunkturförändringarna för räckviddmedierna blev både brutalare och snabbare än någon hade räknat med.
Men hur känns det för dig att GP drar ner 40 tjänster på redaktionen och flyttar redigeringen till Trollhättan?
Jag ska inte gå in och kommentera detaljer i åtgärderna, men alla åtgärder som är smärtsamma för medarbetarna är smärtsamma för ledningen. Det hade blivit ännu mer smärtsamt i framtiden om vi inte tagit de här besluten nu.
Hade ni behövt göra det om ni inte gjort de här affärerna?
Det är helt olika frågor. Men det är inte så att vi skvalpar omkring på finanskostnader som annars hade kunnat användas i rörelsen. Utan de här affärerna hade vi fått göra ännu hårdare rationaliseringar nu.