Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

PeO Wärring slagen medvetslös

Publicerad: 5 januari 2014, 19:59

E-K:s chefredaktör PeO Wärring misshandlades natten mot söndagen i centrala Eskilstuna. UPPDATERAD 2


Ämnen i artikeln:

Eskilstuna-Kuriren

Peo Wärring lämnade en krog i Eskilstuna någon timme efter midnatt. Då angrep ett antal okända personer honom och han fick ta emot slag och sparkar. Misshandeln ledde till att han blev medvetslös och fördes i ambulans till sjukhuset. Efter några timmar kunde han lämna det.

Eskilstuna-Kurirens tf ansvarig utgivare Elisabet Bäck säger till den egna tidningen att PeO Wärring är i chock och ordentligt mörbultad men att han inte fått några allvarliga skador.

Polisen hoppas på att ha en klarare bild av vad som inträffat efter det förhör som ska hållas med PeO Wärring under måndagen.

Enligt uppgifter till Expressen hade det funnits en gäst på krogen som bar en Hells Angels-väst, vilket PeO Wärring påtalat för en vakt, vilket resulterade i att mannen med västen fick lämna restaurangen.

Tidningen har också vid ett flertal tillfällen rapporterat om hur olika kriminella nätverk har etablerat sig i kommunen.

Vad jag vet, efter samtal med PeO, är att det diskuterades journalistik inne på krogen. Om det har med det inträffade att göra utreds just nu av polisen. Jag förväntar mig att polisen hanterar detta med prioritet, säger Elisabet Bäck till EK.se.

Jag är mycket oroad för de växande hoten mot enskilda journalister och mediehus. Det säger Utgivarnas vd Jeanette Gustafsdotter.

På onsdag ska organisationen, efter upprepade påstötningar, träffa Säpos chef Anders Thornberg för att ta upp varför brott mot författningsskyddet prioriteras så lågt.

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson om misshandeln.

Aftonbladets publisher Jan Helin om misshandeln.

VK:s chefredaktör Ingvar Näslund om misshandeln.

HD:s chefredaktör Lars Johansson om misshandeln.

Correns chefredaktör Charlotta Friborg om misshandeln.

Allehandas chefredaktör Jimmie Näslund om misshandeln.

BLT:s chefredaktör Kerstin Årmann om misshandeln.

UPPDATERAD: Eskilstuna- Kuriren har pratat med polisen och skriver idag, måndag: ”Det finns inga tecken som tyder på att misshandeln av Eskilstuna-Kurirens chefredaktör Peo Wärring skulle kunna kopplas till någon grov organiserad brottslighet. Det finns heller inga tecken på att representanter för HA, Hells Angels, skulle ha varit på den aktuella krogen Josef´s där Peo Wärring var före misshandeln. Det finns heller inget som tyder på att de på något sätt skulle vara inblandade i misshandeln av chefredaktören.”

UPPDATERAD 2: Peo Wärring har nu gett sin version av händelsen. Han hade diskuterat mc-västar på krogen innan han blev nedslagen, men sätter det inte i samband med Hells Angels eller med tidningens bevakning av organiserad brottslighet: ”Han menar att han försökte leva lite som han har lärt – att våga ta en diskussion, att stå upp för sina åsikter. Han menar att västar som signalerar kriminalitet och är en maktsymbol som skrämmer människor – inte hör hemma på krogen. Men: att det var ett illa valt tillfälle. Och han är övertygad om att den väst han såg inte var en Hells Angels-väst som det spekulerats om. Han tror inte heller att misshandeln har en direkt koppling till hans arbete eller till Eskilstuna-Kurirens skriverier om kriminalitet.”

Nu måste hoten prioriteras

Ämnen i artikeln:

Eskilstuna-Kuriren

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev